Vurige ogen, lachende monden en sprekende armen op Open SOM-raad

Op 21 maart viel onze Open SOM-raad samen met de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Dat we met ons onderwijsnetwerk ook binnen de Leuvense context tegen racisme en discriminatie zijn, spreekt voor zich. Maar we zijn vooral ook heel erg voor verbinding.

Want de beste dam tegen discriminatie blijft toch elkaar echt leren kennen. Liefst in een gezellige context, en als het even kan bij een lekkere hap. Dat werd dus het doel van onze Open SOM-raad en waar kon dat beter dan bij Ligo, Esperanto voor ‘verbinding’.

Een kleine 100 leraren, docenten, directeurs, beleidsmakers, leerlingen en ouders met de meest uiteenlopende achtergronden verzamelden in de Parkstraat om van de gastvrijheid te genieten van Ligo Oost-Brabant, het centrum voor basiseducatie dat laaggeschoolde mensen helpt een doorstart te maken. Ze werden welkom geheten door directeur Leen Adams, die de avond officieel opende.

 (Lees verder onder de fotogalerij.)

Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera toonde hoe ook de stad investeert om van Leuven een open en verdraagzame plek te maken, niet alleen fysiek, maar ook virtueel. Dit jaar ligt de focus namelijk op online haatspraak. De stad lanceerde daarom de GIF ‘Breek haat, geef bloemen’, die je als Leuvenaar kan plaatsen onder online commentaren die een streepje verzachting verdienen.

(Lees verder onder de foto.)

SOM-coördinator Eva Van de gaer wierp een blik op de nabije toekomst, met aandacht voor onze nieuwe labo’s. De komende jaren staat het Labo zij-instromers in het teken van het lerarentekort. Zin om je steen bij te dragen aan een betere ondersteuning van onze zij-instromers of je ideeën te delen? Kom dan zeker naar onze kick-off op 16 april.

Het artistieke staat de laatste jaren binnen ons onderwijs steeds meer onder druk. Als onderwijsnetwerk zijn we ervan overtuigd dat cultuur een essentieel element is in de vorming van jongeren. Daarom zoeken we in het Labo onderwijs x cultuur nieuwe structurele samenwerkingsverbanden tussen de onderwijs- en cultuursector. Kom zeker ’s een kijkje nemen op de kick-off op 22 april.

(Lees verder onder de foto.)

Tot slot stelde Naleye Farah trots zijn Speak-Upjongeren voor, de ambassadeurs die concreet met racisme of discriminatie op onze Leuvense secundaire scholen aan de slag willen gaan. Dit jaar start alvast een werking op in GO! Atheneum De Ring, het Heilige-Drievuldigheidscollege en het Sint-Pieterscollege. Heb je met je school ook interesse? Wees er snel bij, Naleye heeft nog 1 of 2 plaatsjes.

(Lees verder onder de foto.)

Na een kwartiertje luisteren, was het tijd om elkaar in de ogen te kijken en in boeiende en openhartige babbels elkaar te leren kennen in een reeks speeddates. ‘Waar heb je je in het verleden al ’s tegen afgezet?’, ‘Welke geur associeer je met school?’, ‘Waarover zou je graag verdraagzamer worden?’, ‘Wanneer voel je je eenzaam?’ of ‘Ben je liever slim en ongelukkig of dom en gelukkig?’, het is maar een greep uit ons vragenmenu waaruit onze deelnemers konden kiezen.

Vurige ogen, lachende monden en wijd zwaaiende armen verraadden een heerlijke dynamiek tijdens de één-op-ééngesprekken. De speeddates leken iedere keer te kort, maar telkens wachtte een nieuwe gesprekspartner met andere inzichten.

(Lees verder onder de fotogalerij.)

Een menu met vragen werkt natuurlijk ook prikkelend op een lege maag. Zodra de zon onder was, toverde Sabil vzw daarom een heerlijke maaltijd op tafel. Gesprekken die niet af waren, werden er gretig verdergezet. Tafelgenoten smeedden nieuwe banden en maakten volop plannen voor een nog beter Leuvens onderwijs. Meer hoeft dat voor ons soms niet te zijn.

Tekst: Piet Creten   |   Foto’s: Bavo Nys