Naleye Farah

Coördinator Speak Up!

“SOM heeft ervoor gezorgd dat ik terug geloof in een samenleving waar elke persoon ongeacht zijn afkomst een gelijke kans krijgt. Mijn hoop is dat we deze boodschap bij alle jongeren kunnen overbrengen.”

Wat is je rol binnen Samen Onderwijs Maken?

Samen met de Leuvense secundaire leerlingen bouw ik een community uit waar alle jongeren ongeacht hun afkomst of huidskleur zichzelf kunnen zijn. Daarnaast komt er op termijn in elke Leuvense middelbare school een SPEAK UP. Dat is een werking binnen de school waar leerlingen samen met de leerkrachten en directie nadenken over wat er op hun school beter kan. De bedoeling is om alle vormen van racisme in de Leuvense secundaire scholen een halt toe te roepen zodat alle jongeren ongeacht hun etnisch-culturele achtergrond gelijkwaardig behandeld worden en zo maximaal ontwikkelingskansen krijgen.

 

Als er één ding is dat je zou mogen veranderen in het onderwijs, wat zou dat dan zijn?

Ik zou het idee van een neutrale school in de prullenbak smijten. Niemand is volledig neutraal, en dat is oké! Ons onderwijscurriculum is bijvoorbeeld nog steeds eurocentristisch georiënteerd. In mijn utopische wereld herkent elke leerling ongeacht zijn etniciteit zichzelf in de schoolboeken. Een voorbeeld is het in kaart brengen van de kennis en hoogstaande beschaving van niet-westerse beschavingen zoals de Nubische koninkrijken of de ontdekkingsreiziger Ibn Battuta. Er zijn talloze islamitische wetenschappers die belangrijke ontdekkingen hebben gedaan in de geneeskunde, alchemie, aardrijkskunde, fysica en wiskunde. Het zou veel moslimjongeren kunnen motiveren als ze leren wat mensen met hetzelfde geloof allemaal hebben bereikt.

 

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Onderwijsmakers mogen mij contacteren om samen te werken rond alle uitdagingen, zeker rond etnische ongelijkheid of welzijn.