FTI by and& x SOM

13 juni 2023

Studio

Ontwerpfase

FTI

Flanders Technology & Innovation (FTI) is een initiatief van de Vlaamse overheid met als doel iedereen samen te brengen rond technologie en innovatie. Hoe? Met concrete projecten die het leven van elke Vlaming beter maken, om zo de reputatie en positie van Vlaanderen als ambitieuze, open regio te versterken.

Internationaal staat Vlaanderen bekend als een regio met een sterk technologie- en innovatie-ecosysteem. Om deze kennis en kunde ook in onze regio beter bekend te maken, zet FTI een festivalweek op. Tien dagen lang – van 15 tot en met 22 maart 2024 – staat Vlaanderen in het teken van Technologie en Innovatie. Zes steden organiseren een reeks activiteiten om technologie en innovatie in de kijker te zetten. Voor Vlaams-Brabant is Leuven de centrumstad voor dit festival en neemt and& het initiatief.

and&

and& is een innovatiefestival waar de changemakers van vandaag samenkomen om een antwoord te zoeken op de uitdagingen waar we vandaag voor staan. Het is een initiatief van Leuven MindGate.

Vorige edities trokken reeds meer dan 200 visionaire internationale denkers, ondernemers, investeerders, artiesten en academici en ruim 20.000 bezoekers naar Leuven. De and& ervaring omvat een conferentie voor professionals, een kunsttentoonstelling in de publieke ruimte, een avant-garde muziekprogramma, en een belevingsfestival voor kinderen.

FTI by and& x SOM

FTI by and& zet future generations centraal in Leuven. and& vroeg voor de derde keer aan SOM om als vaste partner samen een inspirerend aanbod te voorzien voor scholen. We willen innovatie en technologie niet enkel naar kinderen en jongeren brengen, maar ook naar onderwijsmakers in de brede zin. Verwacht STE(A)M workshops, demo’s en prikkelende sprekers.

Markeer maandag 18 maart 2024 als dé dag van de Leuvense scholen. Benieuwd wat we voor jullie in petto hebben? Hieronder vind je het programma.

Programma

PLAY

Van coole robots tot meeslepende virtual reality- en augmented reality-ervaringen brengt PLAY leren tot leven op een leuke en boeiende manier. Laat je leerlingen hun creativiteit en nieuwsgierigheid verkennen terwijl ze zich onderdompelen in de wereld van technologie.

In samenwerking met vooraanstaande Leuvense partners zoals de KU Leuven, UCLL en Bright Lab (imec), bundelt Technopolis, het toonaangevende Vlaamse technologische doe-centrum voor kinderen, de krachten om de creativiteit van de toekomstige generaties in Leuven te inspireren en te bevorderen. Tijdens PLAY bieden we kinderen van de 2de graad basisonderwijs een betoverende gelegenheid om in de fascinerende wereld van wetenschap te duiken, via een rijkdom aan boeiende experimenten en hands-on activiteiten.

Zo krijgen deelnemende kinderen bijvoorbeeld de kans om hun verbeelding de vrije loop te laten en hun eigen computerspel te ontwerpen. Ze kunnen vanaf de basis beginnen. Met behulp van technologische tools en deskundige begeleiding, creëren ze hun eigen digitale meesterwerk. Daarnaast bieden we de jonge deelnemers de unieke kans om te experimenteren met echte robots. Dit hands-on robotica-avontuur opent de deur naar de spannende wereld van automatisering en kunstmatige intelligentie.

PRAKTISCHE INFO
➔ Wanneer: maandag 18 maart 2024
➔ Locatie: bib Tweebronnen
➔ Doelgroep: 2de graad basisonderwijs
➔ Tijdsloten van 120 min.
➔ Concrete info & (gratis) inschrijven: FTI by and& PLAY – SOM (samenonderwijsmaken.be)

ART & SCIENCE

Een expositie waar kunst & wetenschap elkaar ontmoeten. Ontdek installatie-performances, audiovisuele concerten en dansvoorstellingen.

Op FTI and&, willen we de Leuvense en Vlaams-Brabantse jongeren in de derde graad van het secundair onderwijs de unieke kans bieden om het boeiende kruispunt van kunst en technologie te verkennen. In samenwerking met STUK zorgen we ervoor dat jouw klas een onvergetelijke middag kan doorbrengen en zich kan laten inspireren door 3 opvallende artistieke creaties.

Als eerste kunstwerk presenteren we Between Copper and Zinc, een meeslepende installatie-performance gecreëerd door Kunrad. Met dit artistieke stuk kunnen de leerlingen kunst op een heel andere manier beleven, waarbij materialen als koper en zink samenkomen om een unieke artistieke ervaring te creëren. Tales of Entropy biedt een ander opwindend avontuur waarbij Roméo Poirier & Ohme een audiovisueel concert opvoeren. Dit muzikale en visuele spektakel zal de zintuigen van de leerlingen prikkelen en hen meenemen op een reis door geluid en beeld. Tot slot zorgt Leuvenaar Ugo Dehaes voor een boeiende mini-expo vol met robots. Deze tentoonstelling belicht de fascinerende wereld van technologie en kunst door middel van robotica, waar de jongeren de kans krijgen om interactief te ontdekken en te leren over de rol van robots in de moderne kunst en technologie.

Dit programma is bedoeld om jonge geesten te inspireren en hun creatieve horizon te verbreden door middel van de magische samensmelting van kunst en technologie. Het is een kans voor leerlingen om zich te laten onderdompelen in de verbeelding van deze getalenteerde kunstenaars en een onvergetelijke ervaring te beleven op het gebied van kunst en technologie.

PRAKTISCHE INFO
➔ Wanneer: maandag 18 maart 2024
➔ Locatie: STUK Leuven
➔ Doelgroep: 2de en 3de graad secundair onderwijs
➔ Timing: 90 min
➔ Interesse? FTI by and& ART & SCIENCE – SOM (samenonderwijsmaken.be)

AFTER WORK

Voor leraren (en onderwijsmakers in de brede zin) organiseren we keynotes, over de rol van AI in onderwijs. We nodigen experten uit op de prachtige locatie van Stadhuis Leuven. Kom na school kennis bijtanken over de werking van AI en de ethische aspecten en ga naar huis met concrete tips & tricks om in je klas toe te passen.

PRAKTISCHE INFO
➔ Wanneer: maandag 18 maart 2024, 16u tot 18u
➔ Locatie: Stadhuis Leuven
➔ Doelgroep: leraren & onderwijsmakers uit Vlaams-Brabant
➔ Experten: Robbe Wulgaert, Leen Sevens en Laurens Naudts
➔ Concrete info & (gratis) inschrijven: AFTERWORK – AI in onderwijs – SOM (samenonderwijsmaken.be)

Blik mee terug op and& PLAY 2018

Emmelien Monnens

Adviseur SOM

Contacteer Emmelien