AFTERWORK – AI in onderwijs

18/03/2024

Tijdens onze afterwork organiseren we keynotes over de rol van AI in onderwijs voor alle leraren en onderwijsmakers. We nodigen experten uit op de prachtige locatie van stadhuis Leuven. Kom na school kennis bijtanken en ga naar huis met concrete tips en tricks om in je eigen onderwijs toe te passen.

Programma

Let’s Talk

Voor dit eerste deel, kan je kiezen uit één van onderstaande sessies:

Sessie 1: In de workshop van AI-expert Robbe Wulgaert (Sint-Lievenscollege/UGent/CNO) maak je als leraar basis- of secundair onderwijs kennis met machine learning. Je leert een slimme vuilnisbak te maken en verkent lesmateriaal om AI te combineren met je taal- of artistiek onderwijs. Tot slot krijg je nog enkele tips mee over hoe je een afsprakenkader kan opstellen en dit kan implementeren in je klas en op je school.

Sessie 2: Leen Sevens is educatief technoloog aan de KU Leuven. In haar keynote licht ze uit hoe AI van waarde kan zijn voor het hoger onderwijs. Ze zal daarbij ingaan op praktische do’s en don’ts voor het gebruik van AI in communicatie, administratie en de lespraktijk. Daarbij zoomt ze ook in op de aanpak van de KU Leuven in het bewust en kritisch omgaan met verschillende uitdagingen gerelateerd aan GenAI, waaronder plagiaat en het gebruik van AI in de leeromgeving.

(More) food for thought

Na een korte pauze met hapjes en drankjes, verkennen we de ethische aspecten van AI in onderwijs. Gastspreker Laurens Naudts is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het AI, Media & Democracy Lab en het Instituut voor Informatierecht (Universiteit van Amsterdam). Hij is tevens actief als vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan het KU Leuven Centrum voor IT & IE Recht. In zijn onderzoek verkent hij de politieke filosofie en regulering van kunstmatige intelligentie en automatisering, met speciale aandacht voor sociale rechtvaardigheid en de manier waarop technologie bijdraagt aan ongelijkheid en onderdrukking binnen de digitale samenleving.

In zijn keynote werpt Laurens Naudts zijn licht op hoe het gebruik van AI een invloed heeft op het wereldbeeld van de gebruikers. In hoeverre stimuleert het democratische waarden en op welke vlakken is er gevaar? Waar kan je als school of instelling best rekening mee houden? Hoe zorgen we ervoor dat we gelijkheid of gelijke kansen stimuleren? Hoe zorgen we dat mensen zich gewaardeerd voelen door onderwijs en technologie?

  • maandag 18 maart 2024
  • 16u tot 18u30
  • Locatie: Stadshuis
  • Inschrijven: gratis, maar reservatie verplicht!
  • Voor leraren, docenten, onderwijsmakers
  • Organisator: Samen Onderwijs Maken