Video AFTERWORK: Generatieve AI in onderwijs – rechtvaardigheid en authenticiteit
Op 18 maart organiseerden we een AFTERWORK over de rol van AI in onderwijs. We nodigden experten uit op de prachtige locatie van het historische stadhuis. 70 Leuvense leraren en onderwijsmakers kwamen kennis bijtanken en gingen naar huis met concrete tips en tricks om in hun eigen onderwijs toe te passen.
Gastspreker Laurens Naudts is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het AI, Media & Democracy Lab en het Instituut voor Informatierecht (Universiteit van Amsterdam). Hij is ook vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan het KU Leuven Centrum voor IT & IE Recht.
In zijn onderzoek verkent hij de politieke filosofie en regulering van kunstmatige intelligentie en automatisering, met speciale aandacht voor sociale rechtvaardigheid en de manier waarop technologie bijdraagt aan ongelijkheid en onderdrukking binnen de digitale samenleving.
In zijn keynote werpt Laurens Naudts zijn licht op hoe het gebruik van AI een invloed heeft op het wereldbeeld van de gebruikers. In hoeverre stimuleert het democratische waarden en op welke vlakken is er gevaar? Waar kan je als school of instelling best rekening mee houden? Hoe zorgen we ervoor dat we gelijkheid of gelijke kansen stimuleren? Hoe zorgen we dat mensen zich gewaardeerd voelen door onderwijs en technologie?
De volledige opname van deze keynote kan je hieronder herbekijken. De presentatie kan je hier terugvinden.
Samen met onze 3 AFTERWORK-specialisten ontwierpen we een wegwijzer met 10 interessante insteken om je eerste (en voorzichtig volgende) stappen te zetten in de wereld van (generatieve) artificiële intelligentie.
Download onze wegwijzer hier en deel hem met je collega’s of stuur ze de link naar onze story.
Deze AFTERWORK was een satellietevent binnen het FTI and& festival in Leuven. Deze editie van FTI Leuven stond in het teken van de ‘future generations’. SOM was vaste partner en mocht mee zijn schouders zetten onder een aparte onderwijsdag op 18 maart.