Hoe kunnen we structureel bruggen slaan tussen onderwijs en cultuur?
8 juni 2023
Laboratorium
Ontwerpfase
Bouw mee aan een toekomstlabo voor Europa. Ontdek de kracht van je verbeelding.
Stel je voor! Onze regio levert in 2030 met Leuven de Europese Culturele Hoofdstad en positioneert zich daarmee als één van de meest sociale, open, innovatieve en creatieve regio’s van Europa. Dat heeft ongetwijfeld een enorme impact op alle sectoren actief in Leuven en Oost-Brabant.
Wat kan deze ambitie betekenen voor het onderwijs? In februari 2023 werd het startschot gegeven met de Leuvense cultuursector. Nu willen Lore Baeyens, Sarah Bekambo en Stijn Devillé, de intendanten van Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030, op zoek gaan naar hoe cultuur en onderwijs elkaar kunnen versterken. Zij vroegen aan SOM om mee te zoeken naar die ‘radicaal nieuwe verbindingen’.
Opstart
Onderzoeksfase: oktober 2023 – februari 2024
In een eerste fase brengen we in kaart wat de noden zijn vanuit de twee sectoren.
We spreken met Sofie Vermeiren en Peter Bary van M Leuven en met Stasha Long en Conny Feyaerts van basisschool Mater Dei over hun project De Kunstbrug. De Kunstbrug dient als inspiratiebron voor een mogelijke duurzame samenwerking tussen onderwijs en cultuur. Met dit gesprek willen we de ervaringen van beide partners leren kennen: wat liep er goed? Waar botsten ze tegenaan? Wat waren de noden en verwachtingen?
We gaan vervolgens in gesprek met andere onderwijs- en cultuurmakers en proberen zo een zicht te krijgen op de randvoorwaarden voor een duurzame samenwerking tussen onderwijs en cultuur.
Kick-off: 22 april 2024
Op maandag 22 april 2024 organiseren we een kick-off met alle partners binnen onderwijs en cultuur die zich willen engageren om actief deel te nemen aan het labo. We gaan op zoek naar matches tussen een onderwijs- en een cultuurpartner en tekenen samen het kader uit met de idee om vanaf september 2024 te starten met de experimenten.
Matchmaking: 30 mei 2024
Tijdens onze tweede bijeenkomst met de labogroep gingen we op zoek naar matches tussen een onderwijs- en cultuurpartner. Heel wat eerste ideeën borrelden.
We tekenden samen een kader uit met een (flexibele) tijdslijn en gaan hier de komende periode verder mee aan de slag.
Projectplan opstellen: 20 september 2024
Op de bijeenkomst van het labo op donderdag 21/9 spatte het enthousiasme ervan af. De vingers jeuken om erin te vliegen. De eerste resultaten worden de komende weken al zichtbaar.
De volgende partners tekenden alvast een eerste versie van hun project heel concreet uit:
- CVO Volt en bibliotheek Tweebronnen
- KSO Lemmens, Sint-Jansschool Leuven en fABULEUS
- Heilig Hartinstituut en Het Nieuwstedelijk
- Ligo Oost-Brabant, Matrix, Erfgoedcel Leuven en M Leuven
- LUCA School of Arts, Paridaensinstituut en fABULEUS
- Sint-Pieterscollege en Stad en Architectuur Leuven
Ook de volgende culturele- en onderwijspartners verkennen op dit moment een intensievere vorm van samenwerking: VTI, CLT, Sancta Maria, 30CC, SLAC, STUK, Cinema ZED en Vesalius.