Sofie Vermeiren

Diensthoofd Publieksbemiddeling bij M Leuven

Wat betekent Samen Onderwijs Maken (SOM) voor jou?

Ik ken SOM van de events die ze organiseren in M Leuven en natuurlijk van de projecten die ze op poten zetten en waar het museum vaak een partner mag zijn. SOM is een innovatieve dienst binnen Leuven die op zoek gaat naar samenwerking en verbinding. Ik vind het heel erg fijn dat niet alleen onderwijspartners maar ook andere Leuvense organisaties en instellingen betrokken worden, zoals sport of cultuur.

Kunst kan het onderwijs versterken door kritisch te leren kijken; met een open blik. Kunst is gelinkt aan beeldcultuur, ook vandaag nog. Een bezoekje aan M kan je verbeelding stimuleren; kan je aansporen om out of the box te denken.

Wat kan er volgens jou anders in het onderwijs?

Mijn droom is dat leerkrachten, ook zonder gids, vaker naar het museum durven komen, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze iets ‘goeds’ moeten zeggen of doen. Ze mogen hier gewoon komen experimenteren met beelden. Als museum willen we leerkrachten in hun kracht zetten. Dat is heel goed gelukt tijdens het project De Kunstbrug, waarbij we samen met Mater Dei zes jaar lang samenwerkten. Je zag niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten echt groeien doorheen het proces en dat is erg fijn om te zien.

We hebben gegidste rondleidingen in M Leuven waarbij we handvaten aanreiken aan leerkrachten. Daarnaast bieden we ook een Do it yourself formule aan. Een leerkracht kan dan samen met de klas naar M komen om hier les te geven. Dat kan voor een les muzische vorming, maar het kan even goed voor een wiskunde les rond geometrische vormen. Er is zo veel mogelijk!

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Heb je een idee over een fijn project of een samenwerking? Ik sta open voor heel veel vragen, kleine en grote. Neem gerust contact op met mij en we kijken samen wat er allemaal mogelijk is. Wij houden van experiment en innovatie dus ideeën zijn altijd welkom!