10 lees- en luistertips voor een zomer vol inspiratie

Tijdens de zomermaanden valt het Leuvense onderwijs op enkele uitzonderingen na in een deugddoende zomerslaap. Al zijn de kinderen, jongeren en studenten even niet fysiek nabij, onze gepassioneerde onderwijsmakers zijn impliciet altijd bezig met hun vak.

De vakantie is de periode bij uitstek om even uit te zoomen en nieuwe inspiratie op te doen. We vroegen onze SOM-raad daarom hun favoriete en inspirerende lees- of luistertips met u te delen.

1. ‘Levenslessen van meester Kanamori’ van Toshiro Kanamori

Kwinten Keulemans – (Zorg)leraar bij De Regenboog en lid van het SOM-bureau en de SOM-raad

“Kanamori was een Japanse leerkracht. Zijn uitgangspunt was: ‘Als een kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig.’ Voor mij is dit een boek dat dicht tegen de essentie van het leven staat, in veel opzichten.”

“Er staat ook een filmfragment van op Youtube. Bij het bekijken, hou je best een zakdoek bij de hand. Het fragment geeft heel mooi de verbinding weer tussen leraar en leerling en leerkracht en groep en hoe die verbinding een hefboom kan zijn in het leren van en met elkaar.”

2. ‘‘Tis’ van Frank McCourt

Jan Elen – Voorzitter van SOM

“‘Tis is het (autobiografische) verhaal van een Ierse immigrant die in New York eerst probeert te overleven en vervolgens leraar wordt (met veel passie).”

“Het kan m.i. gekoppeld worden aan nogal wat thema’s binnen SOM: leraarschap natuurlijk, maar ook het bieden van kansen aan nieuwkomers, en misschien zelfs aan zij-instromers. Het maakt voor mij ook duidelijk dat sommige processen gelijkaardig zijn en het is maar te hopen dat een dergelijk verhaal binnen enkele jaren ook door iemand uit Leuven kan worden geschreven.”

3. ‘Alkibiades’ van Ilja Leonard Pfeijffer

Danny Pijls – Coördinerend directeur KSLeuven en lid van de SOM-raad

“Wat een boek! Ik las het begin dit schooljaar. Gebaseerd op tal van historische bronnen en citaten brengt Pfeijffer de Atheense politicus in beeld die met zijn retorisch talent elke waarheid of alternatieve waarheid weet te verkopen.”

“Een opportunisme van jewelste brengt hem tot de hoge regionen in Sparta (nochtans de aartsvijand van Athene) en Perzië (nochtans de gevreesde grootmacht uit het Oosten).”

“De woelige jaren uit de Griekse vijfde eeuw voor Christus worden geëvoceerd en constant hoor je echo’s klinken in onze actuele maatschappij. Als je mechanismen wil doorgronden achter corruptie, volksverlakkerij, bedrog en recht praten wat krom is, dan is deze turf het lezen meer dan waard!”

4. ‘Faalplezier’ van Marc De Bel

Kwinten Keulemans – (Zorg)leraar bij De Regenboog en lid van het SOM-bureau en de SOM-raad

“Ik hou alleen al van het woord. Het is een boek van jeugdschrijver Marc De bel met kanttekeningen van Lieve Swinnen. Een kort boek, met een aantal boeiende tips om mee aan de slag te gaan.”

5. ‘Professionele cultuur in onderwijsorganisaties’ van Alex van Emst

Ramona Janssens – Directeur leerlingenzorg Heilige-Drievuldigheidscollege en lid van het SOM-bureau

“Dit boek hoorde ik vernoemen in de eerste podcast van ZAVo met directeur Kurt Gommers. Zowel de podcast als het boek zijn wellicht de moeite. De podcast is geïnspireerd op het boek.”

6. ‘The Newcomers’ van Helen Thorpe

Jan Elen – Voorzitter van SOM

“‘The Newcomers’ is het verslag van een jaar in een klas met veel nieuwkomers, zo een beetje als een OKAN-klas. De auteur maakt ook connecties met de ouders van de kinderen en biedt ook een mooi perspectief op hoe leerkrachten met uitdagingen in en rond de school omgaan.”

7. ‘Buurtwandelingen; wat gebuurt er bij jou?’

Kwinten Keulemans – (Zorg)leraar bij De Regenboog en lid van het SOM-bureau en de SOM-raad

“Dit is een boek geschreven door Freinetleerkrachten uit Vlaanderen. Het eropuit trekken met de klas geeft zoveel rijke kansen. Dit boek koppelt de visie van Freinet aan praktijkvoorbeelden om met je klas naar buiten te trekken.”

8. Interview met Speak Up!-ambassadeur Saadiya

Lalynn Wadera – Schepen van Onderwijs en lid van de SOM-raad

“SpeakUp!-ambassadeur Saadiya vertelt in de podcast ‘Dit is Leuven’ wat deze stad voor haar betekent. Ze getuigt over hoe jongeren echt een verschil kunnen maken en over wat er nog beter kan in onze scholen. Saadiya is zo’n leerling waarvan je weet dat ze grootse dingen gaat doen.”

9. ‘Een handjevol RUST’ van Liz is more

Kwinten Keulemans – (Zorg)leraar bij De Regenboog en lid van het SOM-bureau en de SOM-raad

“Een mooi, klein boekje, waarbij je gezellig in de zetel kan kruipen met een dekentje, buiten in je hangmat kan liggen of een plekje kan zoeken in de zon. Laat je leiden door het tempo van de woorden en de gedichten. Het doet je stilstaan bij jezelf, waardoor je de rust in jezelf en je omgeving omarmt.”

10. Podcast ‘Leesbaar’ van Annelies Moons en Joris Hessels

Aysegül Akbal – Administratief en eventmedewerker SOM-team

Tot slot nog een tip van buiten de SOM-raad. Onze knuffelbare financiële pitbull en duivel-doet-al Aysegül worstelde zich de afgelopen weken weer door een aantal examens Nederlands bij het ILT. Vanuit dat perspectief heeft ook zij een suggestie.

“Het podcastprogramma ‘LEESBAAR’ (VRTMax) vind ik heeeeel leuk en nuttig. Zoals de VRT zelf zegt: ‘Een podcast waar het concept simpel is en het gemoed goed. Annelies Moons en Joris Hessels lezen boeken en stellen zich maar 1 vraag: ‘Is dit boek leesbaar?'”

Redactie: Piet Creten