Katrien De Ryck

Leraar bij CBE Ligo

“We blijven zoeken naar wat het beste werkt. We proberen flexibel te zijn in onze werkingen met de scholen en in onze aanpak.”

Hoe ervaar je Samen Onderwijs Maken?

Het fijne aan een netwerk als SOM is dat je kan luisteren naar verhalen van andere mensen uit het onderwijs, elkaar kan inspireren, ondersteunen en aanmoedigen.

Ik geef Nederlandse les aan laaggeletterde volwassenen. Dat doe ik heel graag binnen twee projecten met Leuvense ouders, waar ik zowel de ouders als bijvoorbeeld de school probeer te ondersteunen. Bij de opstart van een nieuwe samenwerking is het altijd wel even spannend om alleen in een school binnen te komen. Het is telkens een zoektocht, maar aan een enthousiast, gemotiveerd lerarenteam kan je alles vragen. 

Wat kan er volgens jou anders in het onderwijs?

Er zijn nog steeds heel veel drempels voor laaggeletterde mensen. Met de toenemende digitalisering lijken die drempels ook steeds groter te worden. Daar maak ik me wel echt zorgen over. 

Wat maakt voor jou het beroep van leraar zo mooi?

Ik heb het gevoel dat ik echt een verschil kan maken in het leven van anderen. Je moet eerst het vertrouwen winnen, maar daarna kunnen er hele mooie dingen ontstaan.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Vragen, inspiratie en tips ivm laaggeletterdheid en in het betrekken van anderstalige ouders in de school van hun kinderen.