Els Vanvolsem

Leraar artistieke vorming Paridaensinstituut

Wat betekent Samen Onderwijs Maken (SOM) voor jou?

Een creatieve partnerorganisatie vol energieke mensen die bruggen bouwen, linken leggen, mensen en organisaties samenbrengen, inspireren en motiveren. Een organisatie die helpt projecten te realiseren waarvan je droomt, maar soms denkt “zou mooi zijn, maar het lukt vast niet”.

Wat kan er volgens jou anders in het onderwijs?

Ik zie het onderwijs graag nog dynamischer en organischer: muren doorbreken, meer buiten de lijntjes kleuren, meer samenwerken, minder “moet” en meer “kan”. Niet alles lukt, maar ik hoop dat ik nooit zal stoppen met te proberen om telkens opnieuw anders les te geven, nieuwe dingen te proberen, de leerlingen mee naar buiten te nemen, te inspireren en te coachen, meer dan te “sturen”.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Ik geef kunstvakken, maar werk graag over de vakgrenzen heen. Zelf bijleren, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe projecten kunnen delen met de leerlingen, hen anders naar de wereld leren kijken… Het zijn voor mij allemaal sterk motiverende drijfveren. Voor al wat op een positieve, zorgzame manier hun of mijn blik kan verbreden, mag je me contacteren.

Wat maakt voor jou het beroep van leraar zo mooi?

De verwondering in de blik van de jongeren waarvoor we het dagelijks doen. Onbetaalbaar.