Els Bertrands

Gewezen LOP-voorzitter basisonderwijs

Wat is je rol in het Leuvense onderwijsveld?

Momenteel ben ik vrijwillig projectmedewerker voor het forum All-in-clusie, een project voorgesteld door SOM en LOP. Daarvoor werkte ik in de lerarenopleiding van UCLL en was ik LOP-voorzitter basisonderwijs.

Hoe ervaar je Samen Onderwijs Maken?

Een uniek, boeiend en krachtig netwerk van heel uiteenlopende onderwijsmakers waar je heel veel van elkaar kan leren.

Hoe kunnen we in Leuven nog meer Samen Onderwijs Maken?

Onderwijs doet fantastische dingen en verdient daarvoor nog meer waardering van de samenleving. Onderwijsteams kunnen zelf nog meer inzetten op professioneel samenwerken en leren van elkaar. Hopelijk krijgen scholen en schoolgemeenschappen in de toekomst meer ruimte om een sterk personeelsbeleid te voeren en toegekende middelen beter, creatiever en efficiënter te benutten in functie van krachtige onderwijskansen voor elk kind. Ten slotte denk ik dat de schotten tussen de onderwijsnetten een stukje mogen zakken.

Wat maakt het beroep van leraar voor jou zo mooi?

In mijn loopbaan was ik het meest ontroerd bij de ‘overstap’-rituelen einde juni. Je hebt één of enkele jaren met jongeren of kinderen gewerkt en in juni zie je ze daar staan: gegroeid; trots op wat ze zelf bereikt hebben; klaar om een volgende stap in het leven te zetten. Dan weet je dat je het mooiste beroep van de wereld hebt.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Je mag me als vrijwilliger contacteren voor projecten die streven naar kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind of elke jongere, zoals aandacht voor inclusie, kansarmoede, maar ook leerondersteuning, leesprojecten, enzovoort. Ik wil meedenken of gewoon de handen uit de mouwen steken.