Hoe maken we het klimaat een actief thema binnen de Leuvense scholen?
3 november 2020
Laboratorium
Afgerond
Ons klimaat komt steeds meer aan bod. Elk jaar overtreffen we de cijfers van het jaar ervoor, terwijl het eigenlijk andersom moet zijn. Om de Europese doelstellingen te halen moet de gemiddelde Belg zijn uitstoot met 80% terugbrengen. Met de klimaatprotesten vers in het achterhoofd zijn we samen met het onderwijsveld en verschillende partners aan de slag gegaan hoe we dit thema actief kunnen maken binnen de schoolmuren.
Want wat als…
… onze scholen een voorbeeldfunctie kunnen vervullen door allemaal klimaatneutraal te worden?
… elke les duurzaamheid als leidraad neemt?
… elk kind zijn familie en vrienden kan aansporen klimaatbewuste keuzes te maken om de opwarming te minimaliseren?
Labo School 2030
Dit SOM-labo heeft zijn eerste doel bereikt en is uitgegroeid tot een project. Met ondersteuning van de stad Leuven hebben we een structurele samenwerking opgezet. Het scholenproject School 2030 verbindt partners zoals Leuven2030, Rikolto, Energieke scholen en MOS en wil samen met leerlingen uit het basis en secundair onderwijs duurzame projecten opstarten die leerlingen de kans bieden om zelf het verschil te maken.
Aan de hand van onderzoekend en ontwerpend leren brengen wij Leuvense leerlingen samen om elkaars ideeën te verrijken en over schoolgrenzen heen duurzame projecten op te starten. Met behulp van de juiste methodes, alwetende experten en vooruitstrevende organisaties willen we jongeren en scholen begeleiden om hun klimaatbewuste ideeën om te zetten tot echte projecten.
Hoe willen we dat aanpakken?
Wij gaan samen met de directies aan de slag om alle scholen een traject op maat te bieden dat resulteert in een duurzaam klimaatactieplan, waar elke school de kans krijgt om klimaatneutraler te worden.
Tijdens het schooljaar 2019-2020 verzamelden we meer dan 300 ideeën uit 15 verschillende secundaire scholen.
We staken de koppen samen met alle Leuvense partners die naar scholen trekken met een duurzaam aanbod. Uit dit overleg kwam het idee van de “whole school approach” waarbij we scholen op elk vlak willen begeleiden naar de meest duurzame versie van zichzelf, zowel op vlak van beleid, infrastructuur, logistiek en edu-actie. Begeleiding op maat en toeleiding naar de snelste financiële mogelijkheden. Een lerend netwerk met thematische ankerpunten die snel kunnen doorverwijzen, naar tools, partners en middelen.
Samen schrijven we aan het verhaal van School 2030 en de Leuvense roadmap op weg naar klimaatneutraliteit. Ondertussen kende het innovatieve samenwerkingsverhaal een doorstart met een nieuwe coördinator, website, thematische ankerpunten en een subsidie. Lees er hier meer over.
In oktober 2021 vond de jaarlijkse kick-off van School 2030 plaats. Bekijk hieronder de aftermovie!