Hoe creëren we een innovatieve maakleerplek in Leuven?
9 november 2020
Laboratorium
Afgerond
Leuven bruist van kennis en kunde. Zou het niet fantastisch zijn om die kennis en kunde vrij te laten interageren met elkaar? Buiten de hokjes om?
Wat als…
- er een ruimte bestaat waar we samen met andere sectoren aan het onderwijs van morgen kunnen bouwen?
- IEDEREEN daar welkom is voor workshops, coachings, ateliers, technieken,…?
- daar allerlei materialen voorhanden zijn om je eigen innovatieve ideeën uit te werken?
Labo maakleerplek
Onderwijs van morgen is onvoorspelbaar. Een maakleerplek kan een enorme stimulans zijn om zowel kinderen als volwassenen flexibel en probleemoplossend om te leren laten gaan met complexe vraagstukken.
“In maakleerplek willen we op een niet-beoordelende, informele wijze met elkaar samenwerken. De open ruimte en sfeer creëert verbondenheid.”
Wat is zo’n maakleerplek dan precies?
maakleerplek is een toegankelijke plaats aan de Vaartkom, waar je zowel klassieke werkmaterialen als computergestuurde machines vindt.
Denk aan
- inspirerende ateliers;
- polyvalente werkruimtes;
- technieken en coachingsessies;
- attributen en tools waarmee iedereen aan de slag kan gaan om zijn eigen wereld te creëren.
Inspiratieprojecten uit binnen- en buitenland:
Tegelijkertijd zal maakleerplek ook in constante beweging zijn. Nieuwe technologieën en noden uit de samenleving zullen steeds ruimte krijgen voor ontwikkeling.
Voor wie is de maakleerplek?
Voor iedereen. Jong en oud, bedrijven, makers/kunstenaars en onderzoekers, individuen en verenigingen, buurtbewoners, onderwijs- en beleidsmakers,…
Hoe maakleerplek stilaan vorm krijgt
- We lanceerden een online bevraging bij diverse organisaties in Leuven. Welke behoeftes spelen er ten aanzien van een maakleerplek?
- Vervolgens staken we de koppen bij elkaar in een workshop. Deelnemers uit de creatieve sector, IT, media, onderwijs, cultuur en bedrijven brainstormden samen over de invulling.
Benieuwd naar maakleerplek? Dit filmpje toont onze ambitieuze plannen!
In maart 2019 ging stad Leuven een overeenkomst aan met projectontwikkelaar Ertzberg om de iconische silo’s en Molens Van Orshoven een nieuwe, tijdelijke invulling te geven. Dat betekent dat maakleerplek vorm krijgt: de ruimte wordt wind- en waterdicht gemaakt, er komen elektriciteit- en watervoorzieningen. We initiëren vandaag al verschillende projecten die de visie van maakleerplek uitdragen.
Om het publiek al warm te maken voor het concept van een maakleerplek, zetten we al kleine projecten en grotere events op in 2019 en 2020. We organiseerden op 8 mei 2019 onder meer ‘Iedereen meester!’, een groot inspiratie- en netwerkmoment in en rond het toekomstige epicentrum van maakleerplek. In de voormiddag verwelkomden we 600 leerlingen uit het Leuvense onderwijs in een pop-up STEaM-studio, in de namiddag konden zo’n 200 onderwijsprofessionals proeven van interessante lezingen en workshops op verschillende locaties rond de Vaartkom. Bekijk hieronder een sfeerverslag.
In januari 2021 opende maakleerplek officieel haar deuren!
Intussen is de maakleerplek ook opgenomen op de website van transitie leven, leren en werken in 2050. Dat is een initiatief van de Vlaamse overheid dat nieuwe leer- en werkvormen van de toekomst onder de aandacht wil brengen. Daartoe behoort sinds kort dus ook de maakleerplek. Hier vind je het interview met de coördinator en communicatiemedewerker van SOM die mee de totstandkoming van de maakleerplek hebben getrokken.
En nu?
Eind 2022 zocht de stad een structuur waarbij maakleerplek zelfstandig kon opereren en werd aan alle aanwezige partners gevraagd of ze zelf de site wilden uitbaten of niet. De overblijvende partners zijn dan rond de tafel gaan zitten om te kijken hoe ze een gemeenschappelijk verhaal konden schrijven en in welke vorm zich dat concreet kon vertalen.
In 2023 maakte maakleerplek een doorstart. maakleerplek vzw, met heel wat organisaties die werken rond circulariteit en duurzaamheid, runt de plek vanaf 1 januari 2024.
SOM verzorgt de link met het Leuvense onderwijsnetwerk en is er een van de vaste bewoners.