Skin Color Collection

8 oktober 2021

Studio

Afgerond

De Skin Color Collection is het resultaat van een experiment dat we uitvoerden binnen het SOM-labo “Hoe werken we aan racismevrije scholen?”. Daaruit blijkt dat heel wat kinderen, ongeacht hun afkomst, steeds ‘lichtroze’ als standaard huidskleur aanzien. Helemaal niet logisch, want sinds wanneer is huidskleur maar één kleur?

Als antwoord op deze vaststelling ontwikkelden SOM en het reclamebureau TBWA een kleurpotlodenset met niet alleen lichtroze, maar nog zes andere tinten huidskleur, als tool om het diversiteitsgesprek op de schoolbanken aan te wakkeren. Op 21 maart 2019 nodigden we alle leerlingen uit de eerste graad basisonderwijs in Leuven uit om massaal te komen kleuren voor verandering op gigantische kleurplaten.

Intussen kreeg de Skin Color Collection al heel wat belangstelling. In de vlog van Linde Merckpoel legde schepen Lalynn Wadera uit waarom het initiatief zo belangrijk is en VRT NWS wijdde er een artikel aan.

 

De Skin Color Collection kadert binnen ‘Leuven Zonder Racisme’, een verhaal van stad Leuven om samen te werken aan een racismevrije stad. Ook het Leuvens onderwijs speelt daarin een belangrijke rol. Behalve dit project met racismevrije potloden voor lagere scholen, zetten we ook een ambassadeurswerking op in de Leuvense secundaire scholen: Speak Up! Alles daarover lees je hier.