Leuvens Leerecosysteem
9 september 2024
Studio
Ontwerpfase
Leuven heeft een enorme waaier aan leermogelijkheden, maar de focus ligt al te vaak op academische of frontale vormen van kennisoverdracht. Dat niet iedereen z’n weg kan vinden in dit aanbod toont zich in de cijfers: het spijbelgedrag en de schooluitval onder Leuvense jongeren nam de laatste jaren sterk toe en maar liefst 13% van de leerlingen beëindigt hun schoolloopbaan zonder diploma. Deze groep schoolverlaters krijgt later veel vaker te maken met werkloosheid, armoede, slechtere gezondheid en criminaliteit.
De nood aan andere vormen van leren in levensechte contexten, is groter dan ooit. Getuige hiervan zijn de verschillende initiatieven met een niet- formeel leeraanbod (of NFL), die de laatste jaren in Leuven met succes het licht zagen. Al dan niet expliciet wakkeren zij de leer-goesting van hun gebruikers aan, door in te zetten op levenslang leren en door ruimte te geven aan competenties die steeds minder aan bod komen in het formeel onderwijs: maakcompetenties , ondernemingszin en artistieke competenties. Het Leuvens Leerecosysteem (LLES) wil het momentum grijpen om deze vaak embryonale werkingen te versterken en de krachten te bundelen.
Groot-Leuven is een rijke kennisregio die bekend staat om haar academia en haar innovatieve aanpak, maar het is daardoor ook een regio die kampt met een torenhoge ruimtedruk en een hoge graad aan schooluitval, burn- en bore-out. Naast het uitgebreide reguliere of formele kennisgerichte aanbod op gebied van onderwijs en opleiding, is er sterke nood aan complementaire vormen van NFE en ‘practical lifelong learning’. LLES wil de initiatieven die er zijn verder met elkaar verbinden, kennis uitwisselen en doorverwijzing stimuleren onder het motto: LLES is more. Al doende bouwt LLES aan een duurzaam netwerk van solidaire, gastvrije en circulaire ‘learning communities’, die uitgerust zijn om te gedijen in een VUCA-wereld en actief mee vorm geven aan de maatschappij van morgen.
Met de ondersteuning van WSE Europa bouwen we vanuit maakleerplek mee aan het Leuvens Leerecosysteem, een nieuw initiatief dat ernaar streeft om verschillende informele leercontexten te versterken, een dynamisch en afgestemd aanbod te realiseren, doorverwijzing te stimuleren en een breed publiek van lerenden op een gastvrije manier te onthalen.
LLES bestaat momenteel uit negen verschillende leerplekken in Groot-Leuven, verspreid over vier verschillende locaties:
Deze leerplekken worden bijgestaan door een brede groep partners die het project transversaal ondersteunen: