Dansbaar/Dankbaar

Lesgeven is van het mooiste en belangrijkste wat er bestaat. Donderdagavond 2 juni bevestigde dat er ondanks vele doemberichten nog massa’s prachtexemplaren met tonnen energie rondlopen in ons Leuvense onderwijs.

700 leraren, docenten, onderzoekers en tal van andere inspirerende onderwijstypes verzamelden in Het Depot voor een wervelend feestje van SOM, Stad Leuven, UCLL en Uitgeverij Lannoo Campus ter ere van de Leuvense onderwijsmaker.

Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera richtte zich in haar welkomstwoordje rechtstreeks naar de leraren in de zaal voor een ongecompliceerde dankjewel voor de passie, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit die leraren dagelijks voor hun leerlingen opbrengen. Ook al kampen we allemaal met de naweeën van een virus en de uitdagingen van een lerarentekort, de aanwezige leraren waren het bewijs dat er redenen genoeg zijn om ook vandaag de dag voor het lerarenberoep te kiezen.

Exact 100 redenen, volgens Brigitte Vermeersch (VRT NWS) en Greet Decin (UCLL). Zij tekenden in hun boek ‘100 redenen om leraar te worden’ getuigenissen op van leraren: van de lerares mechanica die een vrouwelijk rolmodel wil zijn voor technische richtingen tot de kleuterleider die tussen liters tranen en snot haar kinderen als zelfstandige wezentjes trots aflevert in de lagere school.

6 leraren getuigden live op het podium over wat leraar zijn voor hen zo mooi maakt. In welk beroep maak je mee dat in het midden van de nacht op straat een busje stopt, waaruit een groepje stoere mannen stapt, die je vervolgens met z’n allen de lucht in tillen om je te bedanken voor het feit dat je in een van hen bent blijven geloven? Jammer dat het publiek vooral uit leraren bestond, want dankzij de meeslepende verhalen van Roel Artois, Jasper Janssens, Chris Mazarese, Sarah Van Endert, Els Vanvolsem en Esther Wallace zou je zo in het beroep stappen.

Veel mooie woorden dus, maar leraren hoeven zichzelf ook weer niet te serieus te nemen. Improvisatietheater Swiep ging tussendoor met de clichés over leraren aan de slag. Het publiek mocht ballonnetjes oplaten, de acteurs hielden de aanwezige leraren een potsierlijke spiegel voor.

Maar waren we toch niet vooral samengekomen om te feesten? En feesten kan het Leuvense onderwijs! Veel was er niet nodig om de roestige coronabenen nog ’s ouderwets uit te laten. Dj’s van Brake-out, MIJNLEUVEN en de fenomenale Bobby Ewing lokten zonder veel moeite een kolkende massa naar de dansvloer. Dat ook leraren moeilijk naar huis te krijgen zijn bij een goed feestje, vertellen we niet verder. Menig leerling vroeg zich vrijdag af wat die vreemde, gelukzalige glimlach op het vermoeide gezicht hun leraar te betekenen had.