Speak Up! voor scholen

Ambassadeurs tegen racisme ook in jouw school?

De ambities van de ambassadeurs liegen er niet om. Ze willen werken aan een racismewijze cultuur op elke Leuvense secundaire school.

Dit willen ze doen door:

  • 1 en liefst meerdere ambassadeurs op school kenbaar te maken voor medeleerlingen;
  • samen met een leraar, leerlingbegeleider, leerlingenraad,… te zoeken naar hoe mogelijke uitingen van racisme op school (zowel door leerlingen als vanuit een schoolteam) kunnen gemeld, bestreden en vermeden worden;
  • schooloverstijgende acties om te informeren, sensibiliseren en op te roepen om te reageren op racisme op school;
  • een community te vormen over scholen heen om ervaringen te delen, elkaar te versterken en expertise op te bouwen in het ondersteunen van een racismewijze cultuur op school

 

Wat verwachten we van de school?

Voor de lancering van Speak Up!

Maak leerlingen, ongeacht hun achtergrond, warm om zich als ambassadeur voor je school op te geven. Dit kan je doen door het filmpje van de ambassadeurs te verspreiden op de website van je school of via Smartschool.

Voor de werking van Speak Up! in je school

Ambassadeurs staan voor samenwerking met scholen. Daarom zitten kandidaat-ambassadeurs uit je school en de coördinator van Speak Up!, Sarah Bekambo graag samen om de werking en inbedding op je school te bespreken, af te stemmen en uit te bouwen.

Wanneer er kandidaat-ambassadeurs van je school zich melden bij SOM, nemen we contact op. Melden ambassadeurs zich rechtstreeks bij de school, geef dan zeker een seintje. Dan kunnen we samen bouwen aan een Speak Up!-werking in je school.

Heb je nog vragen, bedenkingen, ideeën om mee je schouders onder Speak Up! te zetten? Laat het ons zeker weten!

 

Aanbod: een workshop op je school

De Speak Up!-werking is gestoeld op leidende principes. Eentje daarvan mikt op een alternatief onderwijsaanbod rond racismewijsheid. We bieden daarom workshops aan!

Samen met jongeren uit Leuvense middelbare scholen ontwikkelden we een workshop die discriminatie bespreekbaar wil maken. Wanneer en hoe spreek je over deze problematiek zonder vrees om het verkeerde te zeggen? De workshop wordt gegeven door en voor jongeren. We werken op maat van een specifieke leeftijdsgroep, maar mikken in de eerste plaats op 14-18-jarigen.

Heb je een vraag die niet in ons huidig aanbod valt, dan zijn we bereid om op maat met specifieke topics, verzoeken, leeftijdsgroepen of formats aan de slag te gaan. Zo werken we op dit moment aan een workshop gericht op leerkrachten.

Praktisch

  • De duur van een workshop is altijd bespreekbaar, maar situeert zich tussen 60 en 120 minuten.
  • De kostprijs van een workshop is 120 euro (excl.btw)
  • Vermeld altijd volgende elementen bij een aanvraag: doelgroep (leeftijden), aantallen, locatie, thema/kadering activiteit

Contact

Mail je aanvraag of stel je vragen aan Sarah Bekambo.