Saskia Dekocker

Coördinerend directeur van het officiële net (GO! en provincie) & lid van de SOM-raad

“SOM is een meerwaarde in het onderwijslandschap in Leuven.”

Hoe ervaar je Samen Onderwijs Maken?

Dankzij SOM wordt het volledige onderwijs in Leuven opgetild. Het zorgt ook voor meer verbinding tussen de onderwijspartners en dat is bijzonder waardevol. Via SOM moeten we blijven zoeken naar oplossingen voor de actuele en toekomstige noden van onze leerlingen en onderwijsmakers.

Als er één ding is dat je zou mogen veranderen in het onderwijs, wat zou dat dan zijn?

Ik zou graag afstappen van vaste uurroosters voor de leerlingen. Een leerling moet eigenaarschap krijgen over zijn leren en zelf kunnen beslissen wanneer hij aan welk vak werkt. Een leerling die sterk is in talen zal minder tijd nodig hebben om de eindtermen te verwerken dan een leerling voor wie talen een uitdaging vormt. Omgekeerd kan die leerling bijvoorbeeld meer instructie of verwerkingstijd nodig hebben voor wiskunde. Dat zal ervoor zorgen dat leraren meer op maat van de leerlingen kunnen werken. Zo kunnen ze extra instructiemomenten inlassen wanneer nodig maar zijn ze vooral aanwezig als coach.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Ik sta open om input te geven, om ideeën af te toetsen en door te geven aan de scholen, om samen na te denken en te creëren.