Raf D’haese

Beleidsmedewerker diversiteit KU Leuven

“De participatieve en experimentele insteek maken SOM zo sterk.”

Wat is je rol binnen Samen Onderwijs Maken?

We gebruiken graag ons helikopterperspectief en zetten ons netwerk in om de labo’s en andere initiatieven te versterken en mee te denken over de richting die SOM kan uitgaan. We gaan op zoek naar interessante personen, projecten en organisaties. En uiteraard steken we voor de thema’s die hoog op onze eigen agenda staan, graag zelf de handen uit de mouwen.

 

Hoe ervaar je Samen Onderwijs Maken?

SOM wil het verschil maken in de dagelijkse praktijk, met oog voor gedragenheid en ondersteuning. Haar netwerkmodel komt goed tegemoet aan deze doelstelling. De focus op het lokale niveau maakt het beheersbaar én relevant.

 

Als er één ding is dat je zou mogen veranderen in het onderwijs, wat zou dat dan zijn?

You can’t be, what you can’t see. Het leraren- en professorenkorps kan diverser. Ze moeten in de aula of klas, de school of faculteit de ruimte krijgen om hierover te getuigen. Een veilige en collegiale cultuur is hiervoor essentieel.

 

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Met mijn collega’s bekijk ik graag waar we iedereen die met diversiteit in het onderwijs bezig is, kunnen versterken. Maar ook buiten de onderwijssector heeft de KU Leuven veel expertise rond diversiteit en zijn er mogelijkheden tot samenwerking. Zelf werk ik onder andere rond dekolonisering en LGBTQI+. Dus hierover mag je me zeker ook aanspreken. Liever een mailtje teveel dan één te weinig.