Nele Decroos

directeur algemeen beleid VTI Leuven

“De kracht van lokale samenwerking tussen alle partners is de grootste sterkte van SOM en werkt erg inspirerend.”

Hoe ervaar je Samen Onderwijs Maken?

SOM werkt innovatief en leerlinggericht en gaat aan de slag met de noden die effectief in scholen leven. Leuven heeft een zeer rijk en kwaliteitsvol onderwijsveld waardoor lokale samenwerking een enorme hefboom is. Door de verschillende spelers in het onderwijsveld samen te brengen rond een gedeelde nood kan elke partner vanuit zijn eigen rol, expertise en ervaring op een gelijkwaardige manier meewerken. We moeten onze voelsprieten blijven opzetten zodat we ook in de toekomst de juiste vraagstukken kunnen capteren.

Als er één ding is dat je zou mogen veranderen in het onderwijs, wat zou dat dan zijn?

Ik droom van gelijkwaardigheid tussen verschillende studierichtingen in het secundair onderwijs. Nu zorgt een minderwaardig beeld over praktijkgerichte richtingen al te vaak voor negatieve studiekeuzes en demotivatie van jongeren.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Ik denk graag mee over zorg- en kansenbeleid, schoolloopbaanbegeleiding, modernisering SO, krachtige en innovatieve leeromgevingen, overgang van basis- naar secundair onderwijs, procesbegeleiding, professionalisering, beleidsvoering, schoolorganisatie, enz.