Mauro Michielsen

Voorzitter Scholierenkoepel ‘21-‘23 // oud-scholier

“Onderwijs waar een visie achter zit, heeft niet heel de samenleving daar baat bij?”

Wat betekent Samen Onderwijs Maken voor jou?

Samen Onderwijs Maken is een sterk netwerk voor iedereen die onderwijs mee wil vormgeven: van scholieren, over ouders, leerkrachten tot beleidsmakers. SOM is een denktank waar ruimte is voor elk onderwijsthema dat leeft. Met dit uniek netwerk toont Leuven aan dat topics als diversiteit, inclusie, welbevinden en vele andere, een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Meer zelfs: door ze ook ruimte te geven buiten formele overlegorganen, te bespreken met een verscheidenheid aan partners, ontstaan gedragen en coherente visies. Onderwijs waar een visie achter zit, heeft niet heel de samenleving daar baat bij?

Wat kan er volgens jou anders in onderwijs?

Als ik met leerlingen praat, voelen velen zich niet erkend en gewaardeerd. Een structureel probleem volgens mij. Betrokkenheid bij school(beleid) leidt tot een beter welzijn, hogere motivatie, minder schooluitval, minder pestproblematiek en een meer gedragen beleid. Er zijn jammer genoeg scholen waar de reflex om leerlingen te bevragen – formeel en informeel – nog niet ingebakken zit. Nog straffer: sommige scholen zijn zelfs decretaal niet in orde wat betreft leerlingenparticipatie. Hoog tijd om nog eens een blik te werpen op dat participatiedecreet, ermee aan de slag te gaan, en te zoeken naar hoe participatie in de verscheidenheid van het woord vormgegeven kan worden op school. Als je dat inclusief wil doen, mag daarbij out of the box gedacht worden.

Wat maakt het beroep van leraar zo mooi voor jou?

Het feit dat je een kansengever bent en echt het verschil kan maken voor jonge mensen. Iedereen had toch zo die ene leerkracht, die je nooit vergeet? Voor de klas staan betekent niet alleen kennis overdragen. Als onderwijzer vervul je een brede rol: levensadviseur of wereldgids of hoe je het ook wil noemen.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Het is nooit slecht een jongerenblik te werpen op de zaken. Luister vooral naar de jongeren waarover je het hebt, en voor wie je beslissingen neemt. Weet je niet goed hoe je dat doet? Bel, mail of slide in my DM’s!