Marleen Vanderheiden

Adjunct directeur didactiek in het Centrum voor Levende Talen

“Ik wil mee bouwen aan een onderwijs dat beleefd wordt en multi-perspectief onwikkelt en omarmt.”

Hoe ervaar je Samen Onderwijs Maken?

SOM is een energieke groep onderwijsmakers op zoek naar boeiende leeromgevingen die goesting geven om te leren. Binnen SOM inspireren we elkaar en staat groeien, experimenteren, creëren centraal. Zo willen we het leren van jong en oud bevorderen met respect voor elkaars talenten en anders zijn, en met enthousiasme en verwondering voor de wereld rondom ons.

Als er één ding is dat je zou mogen veranderen in het onderwijs, wat zou dat dan zijn?

Antoine de Saint-Exupéry schreef: “Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk te verdelen. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de uitgestrekte eindeloze zee.” Dit is mijn motto geweest bij iedere lesvoorbereiding, ieder project en ik hoop dat elk kind, elke jongere en volwassene die goesting in leren mag ontwikkelen, mag spelen, experimenteren, ontdekken, creëren. Levenslang leren, niet uit loutere nood om werk te vinden of te behouden maar gewoon omdat het tof, pakkend en verrijkend is.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Ik denk graag mee na over het leren en beleven van taal en het ontwikkelen van leer-kracht. Ik wil brainstormen over interactieve en vernieuwende leeromgevingen, uitdagende leeractiviteiten, e-leren, coaching en groeiprojecten.