Hoe geven we cognitief begaafde kinderen en jongeren onderwijs op maat?

3 november 2020

 Laboratorium

Afgerond

Wat als…

  • elk kind in Leuven elke dag iets nieuws kan leren, ook de slimste van de klas?
  • no child was left bored?
  • elk kind met een cognitief talent even goed ondersteund werd om zijn talent te ontwikkelen als wanneer het een voetbaltalent had?

Labo cognitieve begaafdheid

Dit SOM-labo wil bestaande expertise bundelen om te werken aan onderwijs aan cognitief begaafde kinderen en ervaring opdoen met de cognitief begaafde kinderen zelf, hun ouders en (zorg)leraren.

Via verschillende partners horen we meer en meer de vraag weerklinken hoe we cognitief getalenteerde kinderen en jongeren in Leuven onderwijs op maat kunnen geven. In een bijeenkomsten gaan we op zoek gaan naar kritische massa en expertise van innovatief onderwijs voor cognitief sterke kleuters, leerlingen en studenten.

In september 2019 startten Kim en Saskia SPRING-STOF op, waarin ze verschillende programma’s voor cognitief begaafde kinderen organiseren. Samen met intussen meer dan 30 Leuvense scholen en geïnteresseerde partners en experts gaan ze op zoek naar hoe ze dergelijk aanbod structureel kunnen uitbouwen in Leuven. Als experten ter zaken trekken zij dit labo vanuit het werkveld.

Partners

Naast verschillende Leuvense scholen, het CLB en een aantal gedreven ouders zijn ook de volgende organisaties/ projecten op een actieve manier betrokken in het labo:

En nu?

Het labo startte in de zomer van 2019. Ondertussen vonden er al een aantal bijeenkomsten plaats. In de labogroep van december 2019 werd er van gedachten gewisseld over de screening van de doelgroep: het denken van cognitief begaafde kinderen als basis voor signalering, screeningsprotocollen, de screening door het CLB, … In de labogroep van januari 2020 ging het over de klaspraktijk: binnenklasdifferentiatie, kangoeroeklassen en eventuele volgende stappen als het in de klas toch niet lukt.

Sluit je graag aan bij een labogroep? Dat kan: stuur een mailtje naar Sander Van De Poel en Aron De Hondt. Onze volgende vergadering is gepland op 19 mei. Zij laten je weten waar je best aansluit en ze kunnen je de info bezorgen over de vorige labo’s.

Heb jij expertise, ervaring of gewoon zin om mee te denken over dit thema?

Sander Ven de Poel

Medewerker dienst onderwijs van de stad Leuven

Contacteer Sander