SOM Start

29/09/2023

Zet je schooljaar feestelijk in met SOM Start

Het Leuvense onderwijs is alweer volop in beweging. Hoog tijd om al die energie samen te brengen. Laat je met je collega’s op vrijdag 29/9 inspireren en verwennen op SOM Start.

 

4 inspirational talks bieden je weer heel wat food for thought.

  • Theatermaker en kersvers intendant van Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030 Stijn Devillé maakt je warm voor de mogelijkheden van structurele samenwerking tussen de sprankelende Leuvense culturele wereld en de vele onderwijsinstellingen.
  • De wip tussen gewoon en buitengewoon onderwijs – Inclusie in het basisonderwijs. Jona Van den Bossche getuigt over hoe hij samen met zijn talentvolle team van Matadi van inclusie een positief verhaal maakt.
  • Kan de leraarskamer een betere afspiegeling zijn van onze diverse klassen? Postdoctoraal onderzoeker Graziela Dekeyser en pedagoog Panayota Cotzaridis van het inspiratieplatform ‘Meer kleur voor de klas’ schetsen een toekomstbeeld van de diverse leraarskamer.
  • Is AI een even grote game changer als het internet of de smartphone? Welke mogelijkheden biedt de nieuwe technologie en waar moeten we rekening mee houden bij de uitbouw van ons onderwijs? Andy Thys is verbonden aan het Centrum voor Instructiepsychologie en -technologie aan de KU Leuven en docent in het postgraduaat digitale didactiek.

Nadien brengt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera, de sprekers samen voor een bondig panelgesprek.

 

Geen food for thought met een lege maag, natuurlijk. De leerlingen van de opleiding horeca van onze gastschool VTI leggen je de hele avond in de watten. En passant ontdek je de school in de open ateliers.

Programma:

16u00 – 16u30: welkom & open ateliers VTI Leuven

16u30 – 17u30: inspirational talks

17u30 – 18u00: panelgesprek

18u00 – 18u45: drinks & bites

Werk je in het Leuvense onderwijs als leraar, docent, leerlingbegeleider, ondersteuner, partner op het vlak van cultuur of welzijn…? Zet je weekend meteen goed in door samen het glas te heffen en contacten te leggen met het SOM-team, de SOM-raad, andere scholen of instellingen, onderzoekers, de culturele sector, welzijnswerkers…

Gastsprekers

Stijn Devillé is theatermaker en directeur van Het nieuwstedelijk, stadsgezelschap van Leuven en Genk. Zijn stukken hebben een sterk maatschappelijke inslag en worden gekenmerkt door hun morele ontroering. Als intendant van Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030, gaat hij samen met het team op zoek naar radicale verbindingen, waaronder die tussen cultuur en onderwijs.

Jona Van den Bossche kwam naar Leuven om er de Banaba-opleiding voor buitengewoon onderwijs te volgen aan de UCLL. Als leerkracht lager onderwijs wilde hij bijleren om kinderen met groter wordende rugzakken beter te begeleiden. Hij vond er de liefde voor het buitengewone onderwijs. De vrijheid om compromisloos voor maatwerk te gaan voor alle kinderen, bleef inspireren. Na 12 jaar BuBaO Woudlucht, ging hij aan de slag voor GO! Scholengroep Huis 11 en begeleidde de overname van de stadsscholen SKLO en Parkschool. Het was immers de ambitie om op deze campus een inclusief verhaal te schrijven. De ambitie werd buitenaf uitgesproken maar van onderuit vormgegeven.

Graziela Dekeyser is postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Voorheen was ze onderwijsassistent Gezinssociologie en pedagogisch begeleider voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Haar onderzoek concentreert zich op meertalige kinderen in de thuis- en schoolcontext. Daarnaast doceert Graziela ook vakken aan de KU Leuven rond ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs.

Panayota Cotzaridis is een pas afgestudeerde pedagoog met een passie voor onderwijs en vorming. Na haar educatieve bacheloropleiding als leerkracht lager onderwijs in Brussel, heeft ze zich verder verdiept in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Zo heeft ze praktische ervaring en academische kennis opgedaan over diversiteit in het onderwijs. Daarnaast is Panayota ook de medeoprichtster van de Instagrampagina Meer Kleur voor de Klas, een platform waar etnische diversiteit in de leraarskamer wordt bepleit als een meerwaarde voor de maatschappij.

Andy Thys is verbonden aan het Centrum voor Instructiepsychologie en -technologie aan de KU Leuven en docent in het postgraduaat digitale didactiek. 

 

  • Voor wie: voor iedereen die werkt in het Leuvense onderwijs
  • Locatie: VTI Leuven, Brabançonnestraat 18
  • Wanneer: vrijdag 29 september 2023, van 16u tot 18u45
  • Organisator: Samen Onderwijs Maken Leuven i.sm. VTI Leuven