Onderwijsliving rond solidariteitsfondsen, afvalbeleid of cultuur op school

15/05/2024

Ontmoet collega’s en neem deel aan enkele interessante workshops op de laatste onderwijsliving van dit schooljaar.

Programma

12.15 uur: Lunch met soep en brood in de foyer

13.15 uur: Verwelkoming en introductie op de thema’s

13.30 tot 15.30 uur: Workshops

Workshops

Naar een slim afvalbeleid op school

De gemiddelde Vlaamse school zet jaarlijks een hele hoop afval aan de schoolpoort. Door op school te werken rond afvalpreventie, recyclage en duurzame materialen kan je je afval sterk verminderen.

Hoe begin je aan een slim afvalbeleid op school? Hoe betrek je collega’s en leerlingen? Na deze sessie heb je een concreet stappenplan op zak. Een niet te missen workshop dus voor wie op school verantwoordelijk is voor het afvalbeheer.

Solidariteitsfonds op school

Wil je een solidariteitsfonds oprichten op school of wil je de werking van je fonds versterken? Tijdens deze workshop krijg je een antwoord op al je vragen.

 • Hoe richt je een solidariteitsfonds of sociaal fonds op?​
 • Wie beheert dit fonds en waarvoor kunnen deze middelen wel en niet gebruikt worden?​
 • Hoe weten ouders in een kwetsbare situatie dat ze gebruik kunnen maken van het solidariteitsfonds?​
 • Hoe zorg je dat je solidariteitsfonds gevuld geraakt?

Stadssafari

Kom met ons mee op leeravontuur. We trekken samen met jou te voet door onze bruisende stad langs toffe straatjes en interessante plekken. Rekenen in het Begijnhof of een taalles in het Sluispark? Een walvis spotten in de buurt van de Gielenhof? Het kan allemaal.

Tijdens deze stadssafari leren we de stad te gebruiken als een soort van levend handboek en geven we handvaten mee om er nadien zelf mee aan de slag te gaan. Want in Leuven leren we de dingen gewoon van buiten!

Cultuur op school

Wil jij het cultuuraanbod voor het schooljaar 2024-2025 als eerste ontdekken? 30CC stelt haar cultuurprogramma voor scholen graag in primeur aan je voor. Ontdek dat er naast theatervoorstellingen nog meer mogelijkheden zijn om cultuur naar je school te brengen.

Na dit voorsmaakje horen we graag welke drempels jij ervaart om cultuur aan te bieden op school. Ga samen met 30CC in gesprek en brainstorm over manieren om deze drempels weg te werken. Want we willen vooral dat elke Leuvense leerling de kans krijgt om te proeven van cultuur.

PACT3000 in dialoog

Kom naar het dialoogmoment van PACT3000, de overkoepelende leerlingenraad van Leuven. De leerlingen stellen hun ideeën en aanbevelingen aan je voor rond 2 thema’s:

 • PACT3000 merkte dat heel wat leerlingen, ondanks heel wat acties de afgelopen jaren, toch nog leiden onder pestsituaties. De leerlingen merken zelf dat leerkrachten vaak niet weten hoe dit te herkennen en ermee om te gaan. Ze gingen in gesprek met Pimento en Tumult en geven advies over het pestbeleid op jouw school.
 • PACT3000 zet in op meer inspraak van leerlingen. Heel wat scholen betrekken hun leerlingenraden al op allerlei vlakken, maar niet bij grote beleidsbeslissingen die veel impact hebben. Daarom organiseerde PACT3000 ParticiPower, een vormingsdag voor leerkrachten die een leerlingenraad begeleiden. De leerlingen leggen hun belangrijkste bevindingen en aanbevelingen graag uit.


Hoe inschrijven?

Schrijf je in voor een van de workshops. Je kan ook apart inschrijven voor de lunch.

 • Voor wie: Leraren, directeurs en andere schoolmedewerkers
 • Wanneer: Woensdag 15 mei 2024 van 12.15 tot 15.30 uur
 • Waar: de Bib Leuven Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven (Bekijk op Google Maps)
 • Prijs: Gratis
 • Inschrijven: Online, tot en met maandag 13 mei 2024
 • Organisator: Dienst Onderwijs, Stad Leuven