Expo Zij in zicht

28/11/2023 – 05/12/2023

Sociaal-artistiek project van de vrouwenwerking Casablanca van Ligo Oost-Brabant in het kader van het Dieric Bouts – New Horizons Festival.

 

De expo ‘Zij in zicht’ verbeeldt het perspectief van de vrouwen. Ze komen van ver, die vrouwen. Ze komen van Marokko, van Nepal, van China, van Pakistan, van Eritrea, van Turkije, Algerije.

Ze vertrokken uit hun land, naar een onbekende situatie. Ze waren bang, onzeker, nieuwsgierig en aarzelend. Ze zetten stappen in de nieuwe wereld.  Nu zijn ze zekerder van zichzelf, krachtiger. Ze kijken vanuit een ander perspectief naar de nieuwe horizon.

Vrouwenwerking Casablanca van Ligo Oost-Brabant werkte samen rond verbinding met de buitenwereld en verbinding met zichzelf. Ze lieten zich inspireren door sterke vrouwen zoals Frida Kahlo en Malala en stonden stil bij hun eigen kracht. Dit resulteerde in juwelen en krachtwoorden.

Via de methodiek van de ‘Tree of life’ stonden de vrouwen stil bij hun eigen leven. Levensverhalen kwamen naar boven en werden gedeeld.  Ze keken naar hun wortels en hun groeiproces.  Ze blikten terug, stonden stevig in het hier en nu en keken vanuit verschillende perspectieven naar de toekomst.

Ze verkenden in deze zoektocht ‘de levensboom’ van Gustav Klimt. Ze creëerden een boom bekleed met stukjes stof uit de persoonlijke contexten van de vrouwen.

Het innerlijk perspectief van de vrouwen wordt uitgebeeld door kommen en handen. De kommen symboliseren de draagkracht van de vrouwen. Vrouwen die dragen en gedragen worden. De foto’s van hun handen maken samen een nieuwe horizon. Handen staan symbool voor uitnodigen, verbinden, ontvangen en geven.

 

Heb je graag extra info of didactisch materiaal om een bezoek voor te bereiden? stuur een mailtje naar mieke.vandenbroucke@ligo-oostbrabant.be

  • Gratis
  • Openingsuren: elke dag van 10u tot 17u (niet op zondag)
  • Locatie: Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
  • Organisator: vrouwenwerking Casablanca van Ligo Oost-Brabant
  • Onderdeel van stadsfestival Dieric Bouts – New Horizons