Color experiment

Scholen zien er steeds kleurrijker uit. En toch: als je aan leerlingen vraagt een tekening te kleuren in huidskleur, neemt bijna elk kind – ongeacht zijn/haar afkomst – doorgaans hetzelfde kleurpotlood: lichtroze. Op 21 maart 2019, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, lanceerde SOM daarom een racismevrije kleurpotlodenset. In het kader van ‘Leuven zonder racisme’ willen we hiermee het onderwijs aanmoedigen om diversiteit als troef in te zetten.

Racismevrije potlodenset

Uit een experiment dat we uitvoerden in een eerste leerjaar in Mater Dei, blijkt dat heel wat kinderen, ongeacht hun afkomst, steeds ‘lichtroze’ als standaard huidskleur aanzien. Helemaal niet logisch, want sinds wanneer is huidskleur maar één kleur?

Onze maatschappij wordt alsmaar diverser, maar toch slagen we er niet altijd in om die superdiversiteit te zien. De kleurpotlodenset is een creatieve oplossing die op een luchtige manier het diversiteitsgesprek op school aanwakkert.

Lore Baeyens

Kleuren voor verandering

Op 21 maart zakten dan ook honderden Leuvense scholieren naar het Hooverplein om massaal te kleuren voor verandering, met in hun handen een eigen setje racismevrije kleurpotloden. Samen kleurden ze prachtige diverse kleurplaten in maar liefst zeven tinten huidskleur.

Omgaan met diversiteit is een uitdaging als we van gelijke kansen ons hoogste doel willen maken. De verwachtingen in het onderwijs ten aanzien van kinderen met verschillende achtergronden zijn immers vaak uiteenlopend en hebben een impact op schoolprestaties van leerlingen. Tijd dus om te werken aan bewustwording en los te komen van veronderstellingen. Dat is exact wat we met de kleurpotlodenactie doen: mensen laten ervaren dat huidskleur niet alleen lichtroze is. Sterker nog, we tonen dat een tekening met meer kleuren mooier is.

Lalynn Wadera, schepen van onderwijs

Leuvense scholen zonder racisme

De Skin Color Collection kadert binnen ‘Leuven Zonder Racisme’, een verhaal van stad Leuven om samen te werken aan een racismevrije stad. Ook het Leuvens onderwijs speelt daar een belangrijke rol in. De racismevrije potloden zijn voor ons dan ook slechts een eerste stap. We willen in de toekomst zoveel mogelijk Leuvense scholieren mobiliseren om zich te engageren als ambassadeur voor hun school zonder racisme en zo te tonen hoe diversiteit een kracht is. Meer weten over dit verhaal? Klik hier!

Een kleurpotlodenset aankopen?

Voor een potlodenset betaal je €6