Speak Up! strijdt tegen racisme op Leuvense scholen
Dit stuk verscheen eerder in het magazine van MijnLeuven, de jongerenwerking van de jeugddienst van stad Leuven. Reporter Nienke op de Weegh bracht een bezoekje aan Marta, een van de trekkers van het eerste uur van de Speak Up!-werking.
Op de eerste dag van mei zit ik samen met Marta, één van de voorzitters van Speak Up!, een jongerenbeweging die zich inzet tegen racisme op Leuvense scholen. Met hun projecten proberen ze bewustwording te creëren rond dit soort discriminatie.
Als voorzitter zit ze 2 keer per week samen met de andere voorzitters. Samen vormen ze de kern van het project. Tijdens een vergadering zitten er regelmatig ook ambassadeurs bij aan tafel. Dat zijn leerlingen uit verschillende scholen die zo nu en dan ook graag hun steentje bijdragen. In een meeting worden er subsidies, events en workshops besproken.
Workshops
Het doel van zo’n workshop is voornamelijk om bewustzijn te creëren over racisme en de verschillende vormen ervan. Er worden 5 thema’s behandeld: representatie, het bystander effect, microaggression, direct en indirect racisme. Aan het einde kan je deze termen gebruiken om over een situatie uit de actualiteit te praten. En kan je bewuster omgaan met racisme.
“Het is vaak uit dit soort onwetendheid dat racisme geboren wordt.”
Nog veel onwetendheid
Ik vroeg me af of Leuven eigenlijk niet al superbewust is van racisme. Maar bij Speak Up! merkten ze dat dat nog niet helemaal het geval was. Zo zijn er nog veel mensen die best wel letterlijk zeggen: “O, dat wist ik niet.” Ook opmerkingen zoals: “O, wat spreek je goed Nederlands!” tegen iemand met een zwarte huidskleur, geven toch nog blijk van indirect racisme.
En die opmerkingen zijn vaak helemaal niet slecht bedoeld, haalt Marta aan. Vaak zijn ze zelfs als compliment bedoeld. Het is alleen heel belangrijk hoe z’n opmerking aankomt los van de intentie van de persoon. Helaas is het vaak uit dit soort onwetendheid dat racisme geboren wordt. Daarom streeft de jongerenbeweging ook naar een racisme-wijze cultuur, waarin mensen begrijpen wat de verschillende vormen van racisme zijn. Om gevallen zoals deze verder te voorkomen.
Representation matters
Representatie is een heel breed begrip dat ook door Speak Up! wordt behandeld. Het komt erop neer dat je positieve en negatieve representatie hebt. In films bijvoorbeeld zijn zwarte mensen heel vaak drugsdealers en moslims zijn dan terroristen. Dan is er wel representatie maar niet de juiste soort. Ook Zwarte Piet bijvoorbeeld zou niet het enige moeten zijn waar kinderen naar op kunnen kijken. Speak Up! zou graag meer zwarte leerkrachten op scholen willen zien. Zij zouden een meerwaarde zijn voor positieve representatie.
“Als een bunch of teenagers weet Speak Up! het soms ook wel écht beter dan een veertiger die racistische opmerkingen maakt.”
Long way to go
Hoewel Speak Up! al veel gedaan heeft, is het doel om iedereen in de wereld en op Leuvense scholen gelijke kansen te geven nog niet verwezenlijkt. Daar hebben ze nog een “long way to go”. Met hun workshops, waarvan het de bedoeling is dat er steeds meer georganiseerd worden, komen ze toch al stap voor stap dichter bij hun doel. In de tussentijd wil Speak Up! serieus genomen worden, want als een “bunch of teenagers” weten ze het soms ook wel écht beter dan een veertiger die racistische opmerkingen maakt.
Als je Speak Up! wil aanspreken over racisme op school of om een vraag die je hebt, kan je hen via hun Instagram @speakup_leuven een dm sturen, of je kan daar ook eens vragen wanneer je een van hun vergaderingen mee kan volgen.