Het dak eraf in M – Feest 10 jaar SOM

Als u het aan ons vraagt, wordt 9 mei uitgeroepen tot een officiële Leuvense feestdag. We vierden dit jaar 10 jaar SOM met tal van prachtige mensen die het afgelopen decennium hun nek uitstaken voor een krachtig Leuvens onderwijs. Bij een heerlijke avondzon mijmerden we over wat geweest is en keken we vooruit naar hoe SOM relevant kan en moet blijven.

Waar konden we beter vieren dan in M Leuven, het stadsmuseum waar het 10 jaar geleden allemaal begon?

Eva Van de gaer, coördinator van het SOM-team en Peter Bary, algemeen directeur van M, heetten onze gasten welkom in het museum. De plek is niet alleen symbolisch belangrijk voor SOM, intussen lopen er binnen onze werking tal van lijntjes tussen M en onze Leuvense scholen. Het strafste voorbeeld vormt de Kunstbrug, maar de afgelopen jaren vonden onze onderwijspartners en M elkaar steeds beter om samen te experimenteren rond onderwijs en cultuur.

(Lees verder onder de fotogalerij.)

Politieke wil

Geen SOM zonder politieke wil. 10 jaar geleden stond huidig burgemeester Mohamed Ridouani als toenmalig schepen van Onderwijs mee aan de wieg van SOM. In zijn openingswoordje vertelde hij hoe hij in die beginjaren enigszins naïef niet goed begreep waarom scholen niét zouden samenwerken.

Een snelle introductie in fenomenen als netten en koepels maakte een en ander duidelijk, maar schrikte ook niet af om zijn schouders te zetten onder een nieuwe aanpak  om samen, over instellingen, netten, sectoren of andere barrières heen te bouwen aan oplossingen voor de complexe uitdagingen waarmee het Leuvense onderwijs ook toen al kampte.

Het geloof in een cultuur van samenwerking en investeren in netwerken is intussen typerend voor het Leuvense model en iets waar de stad blijvend op wil inzetten.

(Lees verder onder de foto.)

Na de pioniersjaren erfde huidig schepen van Onderwijs Lalynn Wadera SOM van haar voorganger. In haar toespraak benadrukte ze vooral haar dankbaarheid voor wat het Leuvense onderwijsnetwerk de afgelopen jaren realiseerde.

Een van de zaken die er voor haar uitspringen, zijn de huidskleurpotloden die Speak Up-ambassadeur Marta bedacht. “Vandaag worden die potloden in álle Leuvense scholen gebruikt – en ver daarbuiten. Een klein idee met een grote impact omdat het leraren helpt te praten over diversiteit in de klas.”

“Of het zorgtraject van Praxis P en CTO, dat vluchtelingen op school op een laagdrempelige manier zorg biedt en het labo rond zerotolerantie tegen schooluitval, dat leidde tot een stevig steunpunt. Of initiatieven zoals de Leuvense Open Lesdag voor wie leraar wil worden – met meer dan 100 inschrijvingen!”

De schepen feliciteerde het netwerk voor de bereidheid om, ook als het moeilijk wordt, met open vizier te blijven zoeken naar oplossingen. “Over scholen heen, over netten heen. Dat is zeldzaam. We vinden het vanzelfsprekend, maar dat ís het niet. Dit is uitzonderlijk.”

Tegelijk pleitte ze voor een ambitieuze toekomst voor SOM. “De uitdagingen zijn nog lang niet weg. Onderwijsmakers kennen die uitdagingen van binnenuit. En dat is precies waarom dit netwerk essentieel blijft. We kunnen dit niet alleen. Samen onderwijs maken dus. Want we zijn nog lang niet klaar. Met dit netwerk hebben we tien jaar geschiedenis geschreven. En elke dag bouwen we aan de toekomst. Of zoals Pommelien Thijs het zegt: Het beste moet nog komen!”

(Lees verder onder de foto.)

Altijd fijn om lof toegezwaaid te krijgen op je eigen verjaardagsfeestje, maar onze voorzitter zou onze voorzitter niet zijn als hij de onderwijsmedemens niet met de voeten op de grond zou houden. Uit een bevlogen terugblik op 10 jaar SOM bleek zijn onwrikbaar geloof in de SOM-filosofie. Met tal van voorbeelden toonde hij hoe de som binnen een netwerk meer was dan een optelling van de aparte delen.

Toch vielen ook lessen te trekken uit de afgelopen jaren. Genoeg lessen om SOM begin 2026 te laten vervellen in een SOM 2.0. Jan Elen trakteerde onze gasten alvast op een preview. Hoe dat precies zit, lees je in deze story.

(Lees verder onder de fotogalerij.)

Na een dik uur goed garen in een lekker warm lokaal, zaten de hoofden vol en was het hoog tijd om aan het feesten te slaan. Een bonte stoet onderwijsmakers trok naar het dakterras van M voor een heerlijk streepje zon, verfrissende drankjes en een lekkere hap, verzorgd door De Optimist.

Tussendoor trakteerden we op goed gedoseerde streepjes cultuur. De leerlingen Dans van het KSO Lemmeninstituut trokken de festiviteiten op gang met een dansoptreden dat door merg en been ging. Hun collega’s Woord hielden de ietwat oudere generaties een heerlijke spiegel voor.

(Lees verder onder de fotogalerij.)

Ultimate Freekshow slaagde er dankzij een arsenaal aan verzoeknummers in enkele vermoeide onderwijsbenen een eerste keer aan het dansen te krijgen. Tussendoor trokken groepjes onderwijsmensen het museum in, waar ze voor een keer ’s niet zelf de uitleg hoefden te doen. De professionele gidsen van M namen hen mee in de verhalen achter de collectie.

(Lees verder onder de fotogalerij.)

Stof genoeg dus om over te palaveren op een zonovergoten dakterras. Ook lang nadat die zon achter de Leuvense skyline verdween, zorgden onze dj’s Brekke en Nawa ervoor dat we onze verjaardag met een passende soundtrack konden vieren.

(Lees verder onder de fotogalerij.)

Toen onze voorzitter aan het trakteren sloeg, vreesde menig onderwijsmaker voor dakterrasongelukken, maar het SOM-netwerk onderscheidde zich een laatste keer door zijn discipline en zelfregulatie. We genoten ontzettend van ons feestje en kijken uit naar het volgende. Afspraak in 2035!

Tekst: Piet Creten   |   Foto’s: David Lambert

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van labo-ontwikkelingen, projecten, activiteiten, evenementen of ander interessant aanbod uit het Leuvense onderwijsveld!

Inschrijven

Dit zal sluiten in 0 seconden