Sara Vantournhout
Medewerker KU Leuven Engage
Wat is je rol in het Leuvense onderwijsveld?
Ik werk voor KU Leuven Engage, een dienst die studenten en medewerkers van KU Leuven verbindt rond duurzaamheid, solidariteit en inclusie en de universiteit versterkt in haar maatschappelijke opdracht. Mijn rol is het uitbouwen en faciliteren van wederkerige partnerschappen tussen de universiteit en de samenleving met het oog op collectieve impact, bijvoorbeeld op het vlak van onderwijsgelijkheid.
Op welk moment of welke verwezenlijking ben je het meest trots?
Ik ben trots op het strategische partnerschap dat we vanuit KU Leuven Engage zijn aangegaan met ToekomstATELIERdelavenir (TADA), SOM en Stad Leuven waarbij we de krachten bundelen en onze netwerken inzetten om via interactieve ateliers op Leuvense scholen meer duurzame onderwijskansen te creëren.
Wat kan er volgens jou anders in het onderwijs?
Omwille van structurele ongelijkheden in onze samenleving en onderwijssystemen krijgen niet alle kinderen dezelfde kansen aangereikt. Het is een complex probleem dat een grote invloed heeft op het leren en leven van onze jongeren. Langs de ene kant moet er meer geïnvesteerd worden in initiatieven die gelijke leerkansen creëren. Langs de andere kant moet onderwijs ook meer inzetten op burgerschapsvorming en maatschappelijk engagement voor een meer solidaire en inclusieve samenleving.
Wat maakt werken binnen onderwijs voor jou zo mooi?
Het idee dat je via jongeren een verschil kunt maken in de samenleving is ontzettend krachtig. Als je hen helpt groeien, niet alleen op academisch vlak, maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, draag je bij aan hun eigen toekomstkansen én aan een meer rechtvaardige wereld.
Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?
Het is mijn ambitie om bruggen te bouwen tussen de universitaire gemeenschap en de Leuvense onderwijswereld en ruimte te maken om samen hefbomen te ontwikkelen voor een meer duurzame, inclusieve en solidaire samenleving. Alle mogelijke vormen van samenwerking met studenten en onderzoekers van KU Leuven kunnen hierin een plaats vinden. Laten we samen kijken wat mogelijk is en hoe we het verschil kunnen maken.
In de strijd tegen onderwijsongelijkheid bouwden TADA en KU Leuven Engage met de steun van Stad Leuven, Leuven Mindgate en SOM in schooljaar 24-25 een pilootproject uit in de Leuvense basisschool Mater Dei. 45 leerlingen maken er kennis met verschillende beroepen via workshops en interactieve ateliers begeleid door vrijwilligers uit het werkveld. Lees er alles over in onze story.
