Lore Adriaenssens

Pedagogisch coördinator TADA vzw

Een leerling bloeit plots open doordat hij of zij andere talenten bij zichzelf ontdekt. 

Wat is je rol binnen het Leuvense onderwijsveld?

Ik werk als pedagogisch coördinator voor TADA vzw, een Brussels netwerk dat zich inzet voor onderwijsgelijkheid en jongeren met risico op schooluitval motiveert. Sinds dit schooljaar zijn we in samenwerking met KU Leuven en steun van SOM, Stad Leuven en Leuven Mindgate een pilootproject gestart in basisschool Mater Dei. We organiseren maandelijkse atelierdagen om leerlingen in contact te brengen met verschillende toekomstperspectieven. Mijn rol is het organiseren en coördineren van deze aterlierdagen.

Op welk moment of welke verwezenlijking ben je het meest trots?

Wat me het meest bijblijft, zijn de vele kleine momenten: leerkrachten die nieuwe kwaliteiten in hun leerlingen ontdekken, kinderen die weken later nog enthousiast vertellen over een atelier, gastdocenten die meer respect voor leerkrachten krijgen, en ouders die vertellen hoe hun kind uitkijkt naar de atelierdagen. Deze momenten tonen de impact van het project en dat maakt me trots.

Wat maakt werken binnen onderwijs voor jou zo mooi?

De ogen van de leerlingen zien schitteren, geeft enorm veel zin om de volgende atelierdag te organiseren. Het is ook gewoon fijn om de gedrevenheid te zien van de leerkrachten en anderen die in het onderwijs werken.

Hoe kunnen we in Leuven nog meer Samen Onderwijs Maken?

Ik denk dat het belangrijk is om ouders en de lokale gemeenschap meer te betrekken bij het onderwijs, vooral om onderwijsongelijkheid tegen te gaan. Natuurlijk is dit niet dé oplossing voor dit complexe probleem, maar door samen te werken kunnen we wel bijdragen aan het verkleinen van de kloof en ervoor zorgen dat alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, betere kansen krijgen.

Hoe ervaar je Samen Onderwijs Maken?

SOM brengt het onderwijsveld samen, zodat we collectief meer kunnen bereiken. Wat ik waardeer, is hun openheid voor innovatieve ideeën en het meehelpen ontwikkelen van projecten die het onderwijs versterken. Dankzij SOM ontstaan waardevolle connecties en is er dialoog tussen verschillende actoren.

Waarvoor mogen onderwijsmakers jou contacteren?

Ik ben altijd op zoek naar samenwerkingen die bruggen bouwen tussen de scholen waar we actief zijn – voorlopig enkel Mater Dei, maar hopelijk binnenkort meer scholen – en lokale gemeenschappen. Iedereen heeft een stukje van de puzzel in handen: laten we samenwerken om die puzzel compleet te maken en een inclusiever onderwijssysteem te creëren.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van labo-ontwikkelingen, projecten, activiteiten, evenementen of ander interessant aanbod uit het Leuvense onderwijsveld!

Inschrijven

Dit zal sluiten in 0 seconden