Latifa El Morabet en Nadja Schils

Brugfiguren

“Vanuit de vele verhalen van ouders over de toekomstdromen van hun kinderen, hebben we ons project ‘Unelma’ genoemd, het Finse woord voor ‘droom’.”

Wat is je rol binnen het Leuvense onderwijsveld?

Wij zijn als  onderwijsopbouwwerkers van SAAMO Vlaams-Brabant al jaren actief binnen SAAMO en in de verschillende Leuvense aandachtswijken. Destijds startten we een taalproject ‘Kikkertaal’ op in Schorenshof, Wilsele, in samenwerking met vrije basisschool Bleydenberg. Vervolgens werkten we rond ouderbetrokkenheid in GO! basisschool De Bron. In dat project merkten we dat er ook nood was aan samenwerking met de gezinnen in hun leefomgeving, Hoogland. We wilden daar een krachtige leeromgeving creëren voor kinderen en hun gezinnen.

Sinds 2019 werken we ook in Heverlee, met ons project Unelma. Basisscholen Heilig Hart en Don Bosco Sint-Lambertus Heverlee krijgen heel wat welzijnsvragen van ouders. Ze konden hulp gebruiken om die vragen op te vangen en ouders te ondersteunen. Met Unelma bouwen we een netwerk rond de school en de gezinnen. Zo vormen we daar een brug tussen ouders, school en de vele (welzijns-)diensten.

Vanuit SAAMO bouwen we samen met de school en de ouders aan projecten. Op die manier kunnen ze structureel verankerd worden binnen de algemene werking van een school en/of buurt. Zo nam de kinderwerking ‘De Kettebende’ het project ‘Kikkertaal’ op in zijn werking. In Hoogland startte Stad Leuven een buurt- en kinderwerking op om zo in te spelen op de noden van de buurt.

Net zoals deze projecten eindig zijn, is Unelma ook eindig. Vanaf september 2025 zal onze werking overgenomen worden door het brugfigurennetwerk van Stad Leuven.

Hoe vul je je werk als brugfiguur in?

We vinden het belangrijk om heel zichtbaar en makkelijk aanspreekbaar te zijn voor ouders. Daarom organiseren we in beide scholen wekelijkse permanenties. Ouders zien ons aan de schoolpoort en kunnen meteen bij ons met hun vraag terecht. Past het hun niet om tijdens deze momenten langs te komen, dan zijn we telefonisch bereikbaar voor een afspraak.

Omdat veel ouders in een kwetsbare positie weinig tot geen netwerk hebben, organiseren we maandelijkse ontmoetingsmomenten tussen ouders onderling. We merken dat mensen daar enorm veel nood aan hebben. Niet alleen voor info op maat, maar ook als plek waar je gewoon kan ‘zijn’, problemen even los kan laten…

Waarin zit voor jullie de grootste meerwaarde van de brugfiguren?

Brugfiguren slaan echt een brug tussen school en ouders. Er is meer wederzijds begrip. Ouders begrijpen de school beter en de school kan meer door de ogen van ouders kijken. Daardoor wordt meer rekening gehouden met gezinssituaties. De school voelt zich erg versterkt door de brugfiguur, omdat ze er niet alleen voor staat.

Wat maakt de job van brugfiguur voor jullie zo mooi?

In ons werk zien we dat álle ouders dromen van een betere toekomst voor hun kinderen. Onderwijs en opleiding vinden ze daarom enorm belangrijk. Vanuit de vele verhalen van ouders over de toekomstdromen van hun kinderen, hebben we ons project ‘Unelma’ genoemd, het Finse woord voor ‘droom’.

Toch zijn er soms zoveel obstakels, dat ouders angstig zijn dat hun kinderen de kansen die er liggen, niet kunnen grijpen. Ook als brugfiguur word je soms mee overstelpt door een web van problemen of deuren die dichtgaan voor gezinnen. Op zo’n moment werkt het om de krachten te bundelen. Door samen met het gezin én de school aan de slag te gaan, kunnen we die deuren weer openen en mensen moed geven om weer aan de slag te gaan. Altijd fijn om mee dromen te kunnen waarmaken!

Jullie zien scholen dagelijks vanuit een ander perspectief. Hoe kijk je naar het lerarenberoep?

Door de toename van armoede en diversiteit in de scholen is het lerarenberoep zeer pittig geworden. Scholen zetten zich dagelijks in voor het kind. Daarnaast verwacht de maatschappij van vandaag enorm veel van een leerkracht. Daarom: RESPECT!

Het ‘Brugfiguren op school’-project is een initiatief van stad Leuven i.s.m. 5 brugorganisaties: afdeling buurtwerk stad Leuven, buurtwerk ’t Lampeke, Huis van het Kind Leuven, KinderKuren en SAAMO. De brugfiguren zijn actief in de Leuvense basisscholen en ondersteunen gezinnen in een kwetsbare situatie op diverse levensdomeinen. Zo vormen zij een verbindingsfiguur tussen het gezin, de school en de bredere maatschappij.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van labo-ontwikkelingen, projecten, activiteiten, evenementen of ander interessant aanbod uit het Leuvense onderwijsveld!

Inschrijven

Dit zal sluiten in 0 seconden