Hannah Wouters
Leerling kso Lemmensinstituut
Wat is je rol binnen het Leuvense onderwijsveld?
Ik ben een Lemmeling, een leerling van het kso Lemmensinstituut. Ik zit in het zesde middelbaar in de muziekopleiding en heb als hoofdinstrument dwarsfluit.
Onze school is gevestigd op de Lemmensberg. Dat is echt onze comfortzone. We zitten hier een klein beetje geïsoleerd, maar we worden wel gestimuleerd om van die berg af te dalen en onze horizonten uit te breiden. Enerzijds door samen te werken met de studenten van LUCA School of Arts waarmee we de campus delen. Anderzijds krijgen we ook de mogelijkheid om elders een masterclass te volgen, spelen we regelmatig concertjes buiten de muren van de school of trekken we de stad in om wat cultuur op te snuiven.
Op welk moment of welke verwezenlijking ben je het meest trots?
Elk jaar organiseren we een groot toonmoment: de ON STAGE. Daar laten we aan de hele school en onze familie zien waar we het voorbije jaar aan hebben gewerkt. Wat leuk is aan de ON STAGE is dat ook de leraren van de niet-artistieke vakken komen kijken. In de les wiskunde ben ik een heel andere persoon dan wanneer ik mijn passie kan beoefenen. Het is fijn dat die leraren ook eens mijn andere kant zien. Vorig jaar in november was het een hele fijn editie.
Ik was het schooljaar goed gestart, maar zat op dat moment een beetje in een sleur. De ON STAGE was een soort wake up call. Ik heb daar iets kunnen delen waar ik best wel fier op ben. Ik speelde de Fantaisie van Gabriel Fauré. Ik zat zo in het moment samen met de pianist, waardoor het een beetje magisch voelde. Het is heel tof om dat stuk eens vanuit een ander perspectief te benaderen en dan voor een publiek te kunnen brengen. Een goed concert plaatst alles terug in perspectief. Dan weet ik weer waarom ik deze opleiding zo graag doe.
Een andere fantastische ervaring is de internationale masterclass die ik deze zomer volgde. Toon Fret, mijn leraar dwarsfluit, raadde me die aan. Jaarlijks organiseert professor Gaby van Riet die masterclass in Oberstdorf in Duitsland. Het was heel cool om samen met studenten van over de hele wereld en van alle niveaus les te kunnen volgen.
Ik was onder de indruk van het niveau van de internationale studenten. Het was aanvankelijk best wel eng om die stap in het onbekende te zetten, maar ik kon mijn netwerk uitbreiden en heb zoveel bijgeleerd. Een week lang mocht ik mij verdiepen in de Ballade van Reinecke, zowel harmonisch en melodisch als geschiedkundig. Dat was heel intens, maar ook echt een verrijking.
Wat maakt het beroep van leraar voor jou zo mooi?
Een leraar beïnvloedt je kijk op de wereld. Het beroep van leraar is zoveel meer dan puur de lesinhoud. Ze helpen je levensvisie mee vormgeven.
Hoe kunnen we in Leuven nog meer Samen Onderwijs Maken?
Ik vind dat er meer gefocust moet worden op de leerlingen. Ik kom van een ‘echt’ college waar de afstand tussen leraar en leerling heel groot is. Dat is hier op het Lemmens helemaal anders. De communicatie is veel opener en toegankelijker. Het is zoveel fijner om met je leraar in gesprek te kunnen gaan en een gevoel te hebben van wederzijds respect.