FTI by and& – onderwijsdag

18/03/2024

Ben jij klaar voor FTI, Vlaanderens grootste innovatiefestival sinds de jaren ’80? Als leerkracht ben jij een catalysator van de future generations. Speciaal voor jou organiseren we op maandag een aparte editie voor scholen. Kom met je klas en dompel je leerlingen onder in toekomst.

FTI by and& zet future generations centraal in Leuven. and& vroeg voor de derde keer aan SOM om als curator van and& PLAY een inspirerend aanbod te voorzien voor scholen. Verwacht je aan STE(A)M workshops, demo’s, en prikkelende sprekers. Markeer 18 maart als dé dag van de Leuvense scholen.

Benieuwd wat we voor jullie in petto hebben? Hieronder vind je het programma.

Aanbod voor onderwijs

PLAY

Van coole robots tot meeslepende virtual reality- en augmented reality-ervaringen brengt PLAY leren tot leven op een leuke en boeiende manier. Laat je leerlingen hun creativiteit en nieuwsgierigheid verkennen terwijl ze zich onderdompelen in de wereld van technologie.

In samenwerking met vooraanstaande Leuvense partners zoals de KU Leuven, UCLL en Bright Lab (imec), bundelt Technopolis, het toonaangevende Vlaamse technologische doe-centrum voor kinderen, de krachten om de creativiteit van de toekomstige generaties in Leuven te inspireren en te bevorderen. Tijdens het PLAY bieden we kinderen van de 2de graad basisonderwijs een betoverende gelegenheid om in de fascinerende wereld van wetenschap te duiken, via een rijkdom aan boeiende experimenten en hands-on activiteiten.

Zo krijgen deelnemende kinderen bijvoorbeeld de kans om hun verbeelding de vrije loop te laten enhun eigen computerspel te ontwerpen. Ze kunnen vanaf de basis beginnen, en met behulp van technologische tools en deskundige begeleiding, creëren ze hun eigen digitale meesterwerk. Daarnaast bieden we de jonge deelnemers de unieke kans om te experimenteren met echte robots. Dit hands-on robotica-avontuur opent de deur naar de spannende wereld van automatisering en kunstmatige intelligentie.

PRAKTISCHE INFO
➔ Wanneer: maandag 18 maart 2024
➔ Locatie: bib Tweebronnen
➔ Doelgroep: 2de graad basisonderwijs
➔ Tijdsloten van 120 min.
➔ Inschrijven per klas vanaf december ’23

ART & SCIENCE

Een expositie waar kunst & wetenschap elkaar ontmoeten. Ontdek installatie-performances, audiovisuele concerten en dansvoorstellingen.

Op FTI and&, willen we de Leuvense en Vlaams-Brabantse jongeren in de derde graad van het secundair onderwijs de unieke kans bieden om het boeiende kruispunt van kunst en technologie te verkennen. In samenwerking met STUK zorgen we ervoor dat jouw klas een onvergetelijke middag kan doorbrengen en zich kan laten inspireren door drie opvallende artistieke creaties.

Als eerste kunstwerk, presenteren we Between Copper and Zinc, een meeslepende installatie-performance gecreëerd door Kunrad. Met dit artistieke stuk kunnen de leerlingen kunst op een heel andere manier beleven, waarbij materialen als koper en zink samenkomen om een unieke artistieke ervaring te creëren. Tales of Entropy biedt een ander opwindend avontuur waarbij Roméo Poirier & Ohme een audiovisueel concert opvoeren. Dit muzikale en visuele spektakel zal de zintuigen van de leerlingen
prikkelen en hen meenemen op een reis door geluid en beeld. Tot slot, zorgt Leuvenaar Ugo Dehaes voor een boeiende mini-expo vol met robots. Deze tentoonstelling belicht de fascinerende wereld van technologie en kunst door middel van robotica, waar de jongeren de kans krijgen om interactief te ontdekken en te leren over de rol van robots in de moderne kunst en technologie.

Dit programma is bedoeld om jonge geesten te inspireren en hun creatieve horizon te verbreden door middel van de magische samensmelting van kunst en technologie. Het is een kans voor leerlingen om zich te laten onderdompelen in de verbeelding van deze getalenteerde kunstenaars en een onvergetelijke ervaring te beleven op het gebied van kunst en technologie.

PRAKTISCHE INFO
➔ Wanneer: maandag 18 maart 2024
➔ Locatie: STUK Leuven
➔ Doelgroep: 3de graad secundair onderwijs
➔ Timing: 90 min
➔ Interesse? Neem contact op met ons!

AFTER WORK

Voor leraren (en onderwijsmakers in de brede zin) organiseren we keynotes, over de rol van AI in onderwijs. We nodigen experten uit op de prachtige locatie van Stadhuis Leuven. Kom na school kennis bijtanken en ga naar huis met concrete tips & tricks om in je klas toe te passen.

PRAKTISCHE INFO
➔ Wanneer: maandag 18 maart 2024, 16u tot 18u
➔ Locatie: Stadhuis Leuven
➔ Doelgroep: leraren & onderwijsmakers uit Vlaams-Brabant
➔ Experten:

◆ Groep 1 (leerplichtonderwijs): Robbe Wulgaert, AI-expert en leraar Sint-Lievenscollege Gent, UGent en CNO van UAntwerpen
◆ Groep 2 (hoger onderwijs): Leen Sevens, postdoctoraal onderzoeker in de computationele taalkunde aan KU Leuven
◆ Samen: Laurens Naudts, postdoctoraal onderzoeker in het AI, Media and Democracy Lab in Amsterdam – keynote over de ethische aspecten van AI in onderwijs

 • maandag 18 maart 2024
 • Gratis
 • Reservatie verplicht (vanaf november)
 • Doelgroep:
  • 2de graag BO: PLAY – doebeurs rond AI, VR en AR
  • 3de graad SO: ART & SCIENCE – expositie waar kunst & wetenschap elkaar ontmoeten (STUK)
  • Leraren / onderwijsmakers: SUMMIT – concrete tips & tricks voor AI in onderwijs (Stadhuis)
 • Organisator: FTI by and& x SOM